Консумацията на храни с голямо съдържание на захар влияе негативно върху здравето, независимо от затлъстяването и дехидратацията, и може да стане причина за преждевременна смърт, съобщи "Medical Express".

До тези заключения стигнаха учени от Лондонския институт за медицински науки.

Те изследвали въздействието на захарта върху отделителната система в експерименти с мухи. Оказало се, че прекаленото количество въглехидрати допринася за натрупване на пикочна киселина, която е краен продукт от разцепването на пурини, участващи в състава на ДНК. Самата киселина е "склонна" към кристализация, а това води до образуване на камъни в отделителната система. Появата им може да бъде предотвратена с помощта на препарати, които блокират производството на пикочна киселина, както и чрез поглъщане на голямо количество течности.

Предизвиканото от захарта нарушаване на метаболизма на пурините ограничава продължителността на живота на насекомите. Резултатите от клинични изследвания показаха, че употребата на захар е свързана с влошаване на функциите на пикочния мехур и с увеличаване нивото на пурините в кръвта у хората.

Натрупването на пикочна киселина предизвиква поява на камъни в бъбреците у хората и на подагра, предава БТА. Нивото на пикочната киселина се увеличава с напредването на възрастта и може да предшества метаболитни заболявания, включително диабет.