Кралица Елизабет II е дала положителен тест за коронавирусна инфекция, съобщиха от Бъкингамския дворец.

От там уточниха, че 95-годишната кралица има леки симптоми, наподобяващи настинка, като се очаква да продължи да изпълнява някои свои по-ненатоварващи задължения през идващата седмица. 

"Тя ще продължи да получава медицинско внимание, като спазва всички указания на лекарския екип и здравните власти", се казва в изявление на двореца. 

Кралицата се е заразила от сина си - принц Чарлз, с когото е контактувала преди той да даде положителен тест за Covid-19 миналата седмица. Престолонаследникът, който е на 73 години, е заразен за втори път с вируса, а след него позитивна се оказа и съпругата му - херцогинята на Корнуол Камила. Тя се самоизолира и следва указанията на здравните власти.

Премиерът Борис Джонсън пожела в Туитър бързо възстановяване на монарха. Подобни пожелания бяха отправени и от много други министри и политици. Новината за заразяването идва седмици след като на 6 февруари Елизабет Втора отбеляза 70 години от възкачването си на трона. Тя получи първата си доза ваксина през януари 2021 година и, доколкото е известно, впоследствие е получила също втора и бустерна доза.

Кралското семейство разполага с екип от лекари, оглавяван от личния лекар на Елизабет Втора сър Хю Томас, който е консултант в лондонската болница "Сейнт Мери" и професор по гастроинтестинална генетика в лондонския Имперски колеж.

От следващата седмица е планирано отпадане на задължителното самоизолиране в случай на заразяване с Ковид-19 в Англия.