Тенденциите не са само на червения килим, но докато модните колекции се сменят по два пъти в годината, кулинарните трендове са тук, за да останат.

Сред водещите теми за 2022 година е все по-голямата необходимост от преминаване към храни на растителна основа - както за благосъстоянието на човешкия организъм, така и за благосъстоянието на нашата планета.

Този модел на хранене се фокусира предимно върху храни от растителен произход като плодове, зеленчуци, бобови култури, пълнозърнести храни, ядки... Казахме предимно, защото диетата на растителна основа не ви прави нито вегетарианец, нито веган. Месото и млечните продукти остават част от този модел, просто пропорционално избирате повече храни от растителни източници, отколкото от животински.

Ето и някой примери за диети на хранителна основа:

  • Средиземноморска диета: този начин на хранене е изключително популярен и е чудесен пример за баланс между растителна храна и животинска. Следвайки средиземноморска диета, приемът на домашно отглеждани птици, яйца, риба, млечни продукти като сирене и кисело мляко е само в някои от дните, докато през останалата седмица ястията са базирани на растителна основа.
  • Вегетарианска диета: тя има различни вариации, но най-често се свежда до прием на яйца и млечни продукти, като месото и морските дарове попадат в категория "Забранено". Тази диета е особено полезна, когато искаме да прочистим организма си от натрупаните токсини, които често складираме след всекидневен прием на месо, подобрява тонуса ни и ни помага стрелката на кантара да върви в желаната посока.
  • Пескатарианска диета: може да се каже, че пескатарианската диета е разновидност на вегетарианската, тъй като при този режим са позволени яйцата и морските дарове, но месото отново се избягва.
  • Веганство: това е най-строгият режим сред изброените и често е естествено продължение на гореизброените, когато човек иска да премине към максимално чиста и природосъобразна диета. В този режим са напълно изключени всякакъв вид животински продукти, включително яйца и млечни продукти, като в основата на ястията са бобовите култури, плодове, зеленчуци, зърнени храни, ядки и растителни масла.

А това са нашите съвети за успешен старт към по-устойчиво хранене с ястия на растителна основа:

  • Започнете от възприятието: опитайте се следващото ястие да размените ролите на основното и гарнитурата, като нека в основата на чинията ви да са зеленчуците или бобовите култури, а месото да е като гарнитура към тях.
  • #DetoxDay: изберете си произволен ден от седмицата, в който ще позволите на организма ви да си почине. Може да приемате само зеленчукови или плодови сокове, може да премахнете животинските продукти от всички яденета или пък само да ограничите приема на месо до 100 г. за целия ден. Което и да изберете, резултатът на следващия ден ще е видим - ще се събудите по-бодри, по-леки и по-свежи!
  • Вегетарианско ястие: ако сте от хората, които не могат без месо, то този съвет може да ви помогне да стартирате. Защо не пробвате да замените едно от яденетата си за деня с изцяло вегетарианско? В интернет ще откриете чудесни и засищащи рецепти, които да ви помогнат да изпълните поставената цел!
  • Растително масло: ето един лесен "трик", с който да започнете да вкарвате повече растителна храна във всекидневието си, а именно замяната на всички масла, като краве масло, с такива на растителна основа! Зехтин, кокосово масло, фъстъчено масло - всички те са чудесна, здравословна и устойчива алтернатива.
  • Чао торта, здравей плод: почти всеки от нас обича да завършва обяда или вечерята с нещо сладко или просто да се подслажда между храненията. Идеалният случай би било да заменим всички торти, кексове и шоколади със свеж плод, но това не винаги е постижимо. Понякога е наистина трудно да устоим на изкушенията! Затова, ако замяната с плод не ви устройва, може да заложите на веган десерти, които са не по-малко вкусни от конвенционалните десерти.
  • Зърнени храни: каква е обичайната ви закуска? Може би сандвич с шунка и кашкавал или бъркани яйца - предлагаме ви нещо по-здравословно и засищащо. Зърнените храни са изключително полезни и богати на фибри; само няколко грама елда например, ще ви накарат да се чувствате сити по-бързо, но и по-дълго. Киноата също може да бъде приготвена за закуска, под формата на каша с плодово смути, ядки и малко свежи плодове.

И не забравяйте - малките стъпки водят до големите промени!


Рекламен материал.