Рак на тестисите е диагностициран по-често сред младите мъже. Затова те трябва да са запознати със симптомите на заболяването, предупредиха американски специалисти.

Ракът на тестисите е относително рядко срещан - около 9000 нови случая на заболяването ще бъдат регистрирани тази година в САЩ, но е най-често диагностицираният вид рак сред мъжете на възраст между 15 и 40 години.

"Заболяването е лечимо особено ако е диагностицирано в ранния му стадий" - заяви д-р Адития Багродия от Югозападния тексаски университет в Далас - "Неловкото положение, свързано със симптомите му, и дори объркването му с преносими по полов път болести могат да накарат млади мъже да не потърсят медицинска помощ, когато болестта е в най-ранния си и най-лесно лечим стадий."

Сред признаците на заболяването са болезнена подутина на тестисите или поява на малка буца в единия от тях, усещане за тежест в скротума, тъпа болка в слабините или скротума. Едва 10 % от пациентите изпитват болки в тестисите.

Ако заболяването се разпространи в други части на организма, е възможно пациентът да има болки в гърба, подуване на лимфните възли на врата, затруднено дишане, болки в гърдите, пишат от БТА.

Мъжете, за които рискът от рак на тестисите е голям, трябва ежемесечно да минават медицински прегледи.

"Диагностицирането на болестта в ранния й стадий може да означава да се направи разлика между лека операция и многобройни хирургични интервенции, потенциална химиотерапия и радиотерапия", отбеляза д-р Багродия.