Лютата храна намалява риска от ранна смърт с 25%, твърдят американски учени.

Чушките чили намаляват опасността от смърт от сърдечно заболяване, рак и по други причини. Това потвърждава предишни твърдения, че те са полезни за здравето.

За изследването специалисти от клиниката по сърдечносъдови и гръдни заболявания в Кливланд са прегледали здравните картони и данни за хранителните навици на 570 000 души, обхванати от четири големи проучвания в САЩ, Италия, Китай и Иран.

Макар и в тези държави хранителните навици да са различни, ефектът от лютото е еднакъв, каза ръководителят на изследването кардиологът д-р Бо Сю.

Снимка: iStock by Getty Images

Капсаицинът в лютите чушки, на който се дължи парливостта им, е вероятното обяснение за полезния им ефект, пише БТА. Той има противовъзпалителни и противоракови свойства и предпазва от затлъстяване.

Чилитата съдържат също калий, фибри и витамини А, В6 и Е. Те са полезни за кръвното налягане. Лютивината в храната може да замести част от солта.

Прекаляването с лютото обаче може да предизвика проблеми - гадене, повръщане, диария и парене в храносмилателната система.

Снимка: iStock by Getty Images