Мъжете предпочитат жени с дебели вежди, като манекенката Кара Делевин и актрисата Одри Хепбър, особено когато търсят дългосрочна връзка. Изненадващият резултат е от общо изследване на привлекателността на лицевите черти, извършено в университета Оукланд в Мичиган.

Той противоречи на известното досега, защото специалистите смятаха, че по-дебелите вежди са по-мъжествени и са признак за доминантност.

"Възможно е сравнително дебелите вежди да сигнализират други качества, например склонност към поддържане на добър външен вид. Възможно е това предпочитание да отразява модните тенденции. Каквото и да е свързаното с това качество, изглежда особено желано в контекста на дългосрочна връзка, каквато е бракът", казват от екипа.

Кара Делевин направи дебелите вежди по-популярни, след като се наложи като топмодел през 2012 г. Те бяха модерни и през 80-те години на миналия век.

"Очаквахме дебелите вежди да са по-привлекателни в краткосрочна връзка, защото гъстите косми издават по-високи нива на тестостерон, а той се свързва с по-необуздана социосексуалност (желание за сексуална активност извън трайна връзка)", каза д-р Джъстин Могилски.

"Вероятно веждите са признак за по-сложно съчетание на качества от сексуалното поведение. Данните ни показват, че хората извличат повече информация от тях, отколкото е документирано".

Предишно изследване установи, че тънко оформените вежди са признак за нарцисизъм. Друго обаче свърза дебелите вежди с егоцентричност.