Момичетата, родени с цезарово сечение, са по-склонни към затлъстяване и с по-голям риск от диабет тип 2 по-късно през живота си, сочат резултатите от изследване.

То обхванало над 33 000 жени, родени между 1946 г. и 1964 г., като почти 1100 от тях се появили на бял свят с цезарово сечение. Оказало се, че към 2014 г. 37% от родените със секцио жени били затлъстели, а 6% били диагностицирани с диабет тип 2, пише БТА, цитирайки ЮПИ.

"Получените резултати навеждат на мисълта, че идентифицираната по-рано връзка между раждането с цезарово сечение и детското затлъстяване е в сила и за зрялата възраст - заяви ръководителят на изследването Хорхе Чаваро от Колежа по обществено здравеопазване "Т.Х.Чан" към Харвардския университет. - Казано с други думи, не става въпрос единствено за детско затлъстяване, а за по-широкомащабни последствия. Намаляването на ражданията със секцио може да допринесе да се предотвратят последствията, включително затлъстяване, които вече бяха свързани с тази процедура."

Екипът му подозира, че родените с цезарово сечение бебета са с по-голям риск от затлъстяване и диабет тип 2, защото не са били изложени на защитния ефект от колонизирането на родовия канал на майката от бактерии.

"Има много данни за ролята на вътрематочния и вагиналния микробиом при определянето на бъдещото здраве на бебето през детството му и тийнейджърските му години - отбеляза експертката Джил Рабин. - Родените със секцио деца са също с повишен риск от астма и други здравословни проблеми в сравнение с малчуганите, които са били изложени на ефекта от вагиналния микробиом у майките си по време на родилните мъки."

Резултатите от изследването са публикувани в JAMA Network Open