Хранителен режим, в който има по-малко натрий и по-голямо количество калий, намалява риска от сърдечни заболявания, сочат данните от американско проучване, цитирано от електронното издание "MedicalExpress".

Експерти от Харвардския университет анализират данни на повече от 10 хиляди възрастни доброволци. Изследователите проследяват отделяните количества натрий и калий, както и честотата на сърдечни заболявания, включително коронарна болест на сърцето и инсулт. Доброволците са наблюдавани средно за период от около девет години.

Учените анализират резултати от 24-часови проби от урината на участниците, тъй като смятат, че те са най-надежден метод за оценка на приема на натрий.

Натрият е една от съставките на готварската сол и се съдържа в някои храни природно. Много високи количества от него се добавят към обработени, пакетирани и готови хранителни продукти.

Снимка: iStock by Getty Images

Калият се съдържа в плодове като банани, листни зеленчуци, боб, ядки, млечни продукти. Той има противоположно действие на натрия, като помага за отпускане на кръвоносните съдове и съдейства за отделянето на натрий, но пък понижава кръвното налягане, обясняват изследователите.

Учените документират 571 инсулта, инфаркта и други сърдечни проблеми при доброволците и на тази база правят заключението, че по-голям прием на трапезна сол е свързан с по-висок риск от подобни заболявания.

Това зависи от дневния прием на натрий, който варира от около 2000 милиграма при някои хора до повече от 6000 милиграма при други, пише БТА.

Според препоръките на специалистите по хранене в САЩ възрастните американци трябва да ограничат количеството натрий до по-малко от 2300 милиграма на ден - това се равнява на около 1 чаена лъжичка готварска сол.

Снимка: iStock by Getty Images

"Проучването показва колко е важно да се използва надежден биомаркер за измерване на обичайния прием на натрий," казва Франк Ху от Харвардския университет, който е водещ автор на изследването.

Според него трябва да се насърчават здравословни хранителни модели за намаляване на количеството натрий и увеличаване на приема на калий.

Резултатите са публикувани в специализираното издание "New England Journal of Medicine".