Доклад на американската Национална академия на науките свърза препоръчваното ограничение за натрия в храната с намален риск от хронични болести.

Препоръките целят да внушат, че ако бъде намалена солта, ще намалее рискът от сърдечносъдови болести, дори и хората да надвишават 2,3 г дневно, каквато беше досегашната горна граница. Новата е почти наполовина по-ниска - 1,5 г, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Досега препоръката се основаваше на "горна граница", използвана от специалистите за обозначаване на различни потенциални лоши последици. В новия доклад горната граница означава праг за потенциална токсичност или кога хранителна съставка предизвиква незабавна вреда.

Това е първата препоръка за хранене в САЩ, която е свързана с намален риск от хронични болести.

Солта предизвиква задържане на течности в тялото и това води до повишаване на кръвното налягане. То натоварва органи като мозъка, бъбреците, сърцето и може да доведе до сърдечносъдови заболявания, инфаркт и инсулт. Затова прекомерната употреба на сол повишава риска от сърдечносъдови заболявания, които са на първо място по смъртност в света.

Докладът до голяма степен повтаря съществуващите препоръки, с някои уточнения. В него например се посочва липсата на достатъчно доказателства за необходимостта хората над 51 години да намалят солта.

Променени са и препоръките за калия, който се съдържа естествено в бананите и картофите. Възрастните е добре да приемат от 2,3 г до 3,4 г калий дневно. Калият има обратен ефект на солта - той отпуска кръвоносните съдове и намалява кръвното налягане.

Солта се крие в хляба, готовите супи и всякакви пакетирани храни и ресторантски ястия.