Всяка година попадаме на класации за най-лошите коледни подаръци. В списъка откриваме от прозаични вещи като чорапи и кърпи до абсолютно неизползваеми за конкретния човек предмети. Истината е, че това, което не се хареса от един, може да е любимо за друг. Има обаче един подарък, който никой не би желал да получи. Тук е времето да сложим кавички. Защото най-лошият "подарък", който може да предоставим на близките си, е грипът.

Грип значи пропуснати моменти

Знаем колко е неприятно да си болен от грип - мускулните болки, температурата, течащият нос, умората така те измъчват, че спираш да се вълнуваш от почти всичко около себе си. Представете си, че сте болни точно преди или по време на празниците. Всички се радват, разменят си подаръци и се прегръщат, докато вие лежите отпаднали в леглото. Ужасно е. А ако се наложи приемане в болница? Едва ли искате нещо подобно за роднините и приятелите си.

Още по-лошо е, ако дните отминат, но настъпят допълнителни усложнения. Ако сред близките ви има хора от рисковите групи, внимавайте. Постарайте се да ги предпазите, защото най-хубавият подарък е здравето.

Възможните усложнения

Факт е, че по-младите хора без съпровождащи заболявания често нямат усложнения след боледуването от грип. Но замисляме ли се за хронично болните и възрастните? Роднините, които прегръщате, приятели, в които сте непрекъснато в контакт. Хората над 65 г. трудно се възстановяват след грип, трудно се обслужват след това и често развиват пневмония. Състоянието на хронично болните също може да се усложни, ако се разболеят от инфлуенца. С 3 пъти се увеличава рискът от инфаркт след боледуване с грип. Това е особено плашещо за тези, които имат сърдечно-съдови заболявания.

Всяка година около половин милион души умират заради грип или неговите усложнения. Не подценявайте риска и бъдете внимателни, когато общувате с другите или взимате решения за себе си. Тази зима изпитанието ще е по-голямо и заради наличието на Covid-19, който е още една сериозна заплаха.

Най-лошият възможен "подарък" за празниците е грипът. Затова ви съветваме да бъдете внимателни през зимните месеци и да предпазите себе си и близките. Заразяването понякога е много лесно, за разлика от възстановяването. Световната здравна организация препоръчва поставяне на противогрипни ваксини - единствената ефективна превенция срещу инфлуенца. И за тази година има предвидени безплатни имунизации за хората над 65 г. - споделете с близките си.

Зимата и празниците, свързани с нея, са красиви, когато сме здрави. Пожелаваме ви именно това.


 

Материалът е предоставен от Санофи.