Гладът може да е много ясен знак, че метаболизмът ви е добър и тялото ви работи, както трябва. Но все пак не бива той да е единственият показател, че е време да се нахраните. Ако търсите нещо за хапване само в моментите, когато сте много гладни и тялото ви търси начин да продължи да функционира, последствията може да не ви харесат.

Има поне няколко факта в подкрепа на максимата, че не трябва да чакате да огладнеете, за да се нахраните.

Големият глад води и до голямо преяждане

Хората, които пропускат хранения и хапват само когато са много прегладнели, обикновено преяждат, за да компенсират пропуснатото хранене. Човешкото тяло се нуждае от храна на всеки 4 часа. Колкото повече се забавите, толкова повече расте нуждата на организма от захар и обикновено в такива случаи си я набавяме от най-неподходящите храни - бедни на полезни хранителни вещества, богати на калории и бързи въглехидрати.

Гладът не помага за отслабване

Много хора вярват, че когато гладуват, отслабват. Истината е, че ако сте на диета, която ви кара да се чувствате постоянно гладни, скоро ще се откажете от нея. Когато започнете да приемате много малко калории, това задвижва защитните механизми на тялото ви, което започва да трупа запаси, за да се съхрани. То започва да действа така че да оцелее, приемайки, че запасите, които трупа, ще му трябват в бъдеще.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

По-лош избор на храни

Когато човек е много гладен, той обикновено прибягва към храна, която бързо ще го засити - десертчета, мазни сандвичи и т.н. Причината е, че падналите нива на кръвна захар заради гладуването действат на емоционалното ни състояние и ни прави нетърпеливи просто да се доберем до някаква храна.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Не винаги разпознаваме кога сме гладни

Два са основните хормони, които влияят на глада - грелин, който стимулира апетита и лептин, който го потиска. Когато не сте яли от известно време, нивата на грелин се увеличават. А след като се нахраните, лептинът казва на тялото ви, че сте сити.

Но хранителният барометър не винаги е много точен. Обикновено при хората, които се подлагат на различни диети, мозъкът започва да модифицира чувството на глад. Някои могат да изкарат цял ден само с едно хранене, но това не означава, че храненето само веднъж на ден е нормално.

Гладът не е добър за здравето

В дългосрочен план гладуването може да се отрази много зле на здравето на човека - от това да засегне ментално му здраве до риска от развиване на хронични заболявания. Някои от симптомите, които придружават глада са липса на концентрация, неприятно усещане в стомаха, отпадналост, замайване, гадене и повръщане, раздразнителност, главоболие, лош сън.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Видовете глад и как да ги разпознаем

Учените са стигнали до заключението, че съществуват три типа глад: физически, психологически и опортюнистичен. Физическият е нормалната нужда да се храним, когато в стомаха ни няма храна за преработване. Психологическият е свързан със силните емоции, които често ни карат да посягаме към храната, подтикнати от нуждата от нещо друго. От желанието да се чувстваме щастливи, от нуждата да се освободим от нервността си. Обикновено с този глад запълваме емоционалната си празнота. Опортюнистичният глад е да видим някаква храна и да я изядем просто така. Той няма нищо общо с това дали сме гладни точно в този момент, или не. Ако се придържаме само към физическия глад и избягваме другите два вида, е много по-вероятно да водим по-здравословен начин на живот и да не страдаме от трупане на излишни килограми.