Учени от Станфордския университет идентифицираха способ, с чиято помощ ракови образувания избягват риска да бъдат унищожени от имунната система. Блокирането на въпросния механизъм позволява да се започне лечение на особено опасни видове рак.

Специалистите доказаха, че блокирането на протеина CD24 у мишки, на които са присадени човешки ракови образувания, позволява на имунните клетки да атакуват тумора. Този протеин функционира като сигнал "не ме атакувай", който преустановява защитната реакция. Освен CD24, съществуват също протеините PD-L1 и CD47, които допринасят за растежа на раковите образувания, и туморният маркер бета-2-микроглобулин, пише БТА, позовавайки се на информация от сайтя MedicalXpress.

По-рано бяха създадени антитела за CD24, които се приемат за лечение на рак, но терапията не бе подходяща за всички пациенти. Оказа се, че много видове рак допринасят за поява на излишък от CD24. Имунните клетки макрофаги възприемат CD24 посредством рецептора SIGLEC-10. В резултат на блокирането на това взаимодействие макрофагите започнали да атакуват раковите клетки.

По думите на учените, особен интерес предизвиква фактът, че ракът на яйчниците и три пъти негативният рак на млечната жлеза, които трудно се поддават на лечение, били повлияни от блокирането на предаването на сигнала.