Киселинният рефлукс е често срещан здравословен проблем. Това е състояние, което е известно още като гастроезофагеална рефлуксна болест или стомашни киселини. То се изразява във връщане на стомашно съдържимо обратно към хранопровода.  В България това състоянието засяга около две трети от населението, което означава, че двама на всеки трима се оплакват от стомашни киселини. Рефлуксът при пациенти под 20 годишна възраст се установява в около 12% от населението, а при пациенти над 40 годишна възраст при 20% до 40%.

Какви са симптомите и има ли лек за него?

1. Усещане за парене

Един от най-честите симптоми на киселинен рефлукс е усещане за парене, което започва в стомаха и се издига до устата, преминавайки през хранопровода. Тази болка обикновено се появява след хранене.

2. Горчив вкус в устата

Някои хора с киселинен рефлукс се оплакват от горчив вкус в устата. Този симптом често се появява по време на хранене или малко след него. Това не е достатъчен симптом, за да разберете дали имате киселини, тъй като някои лекарства също причиняват горчив вкус в устата.

3. Хронична кашлица

Въпреки че кашлицата обикновено се свързва с вирус, астма, алергии или респираторни проблеми, някои пациенти, които ежедневно изпитват киселинен рефлукс, страдат от хронична кашлица.

4. Стягане в гърдите

Понякога киселинният рефлукс може да причини стягане в гърдите или остра болка. Този симптом трябва да се приема много сериозно, тъй като може да бъде и знак за сърдечни проблеми.

5. Киселинният рефлукс при бременни жени

Жените, които са в по-напреднала бременност, са изложени на риск от киселинен рефлукс. С наближаването на термина за раждане, плодът заема все повече място и притиска стомаха.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

За щастие, след раждането повечето жени установяват, че киселинният им рефлукс изчезва сам.

6. Пушене

Пушенето не само увеличава риска от рак на белите дробове. Тютюнът също може да доведе до киселинен рефлукс, тъй като никотинът пречи за поддържането на нормален мускулен тонус на хранопроводния сфинктер.

Снимка: Shutterstock

7. Наднормено тегло

Мъжете и жените с наднормено тегло или със затлъстяване са изложени на по-голям риск да бъдат диагностицирани с киселинен рефлукс. Преминаването на пациентите към подходящ хранителен режим с цел намаляване на телесното тегло помага за овладяването на неприятната симптоматика.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

8. Вечеряйте по-рано

Ако вечеряте в 20:00ч. и си лягате в 22:00ч. може би трябва да промените последното си хранене за деня, ако имате киселинен рефлукс през нощта. Най -добре е да ядете три или четири часа преди лягане.

Как можете да се справите с киселинния рефлукс?

Опитайте се да поддържате здравословно тегло, ограничете тютюнопушенето и приема на алкохол, увеличете физическата си активност и избягвайте приема на пикантни и мазни храни.