Обявиха основните симптоми, свързани с появата на деменция. Заболяването може да засегне хора на възраст над 40 години, а ранното увреждане на мозъка се обозначава с пет основни симптома.

Първоначалните симптоми на състоянието, на които си струва да се обърне внимание, се базират на констатации на британска благотворителна организация за изследване на болестта на Алцхаймер, съобщава Daily Express.

Отбелязва се, че в началния етап от развитието на деменция човек може да изпита влошаване на зрението и проблеми с оценката на разстоянието и скоростта на движение на предметите.

На второ място, може да се появи афазия - пълна или частична загуба на речта, както и трудности при намирането на думи за изразяване на мисли.

Промените в поведението са друг симптом на ранното разстройство.

Така че човек може да стане раздразнителен, депресиран, несигурен.

Подчертава се, че подобни симптоми се наблюдават при различни депресии, поради което лекарят трябва да установи точната диагноза.

В допълнение, пациент с развиваща се деменция може да загуби усещането за време и място и да забрави събития.

Ако такива симптоми са очевидни, важно е да потърсите навреме съвет от специалист.

Деменцията е трайно намаляване на когнитивната активност със загуба в една или друга степен на придобитите преди това знания и практически умения. Състоянието се наблюдава най-често в напреднала възраст.

По-рано беше съобщено, че прекомерната консумация на алкохол е основен рисков фактор за всички видове деменция.