Зрение, слух, вкус, обоняние, осезание - всички знаем за петте сетива и колко те са важни в и за живота ни. И макар сравнението помежду им да е трудно, ако все пак трябва да ги оценим и подредим по важност, то несъмнено най-ценното от тях е зрението.

Когато човек има нормално зрение, той рядко се замисля колко много му е нужно то, колко разчитаме на очите си и колко различно би било ежедневието, когато зрението е нарушено или безвъзвратно загубено.

Няма друг сетивен орган, чрез който мозъкът да получава толкова много информация за толкова кратко време, колкото очите. 80 процента от информацията постъпва в мозъка благодарение на тях.

Затова те са не само нашият "прозорец към душата", но и нашият прозорец към света и е много важно да се грижим ежедневно за тяхното здраве. Това включва както здравословни храни и витамини, така и редовно посещение на офталмолог, употреба на слънчеви и защитни очила, упражнения и умерена консумация на алкохол и разбира се по-малко цигари.

Зеленчуци, който не яде...

Да, банално, но напълно вярно. Зеленчуците, но и плодовете, са първи приятели на здравите очи. И не само морковите, за които също всички знаем. Но и тиквата, пъпешът, кайсиите, аспержите, доматите и спанакът. Те съдържат така важните витамин А, който поддържа нормалното зрение, и лутеин - очният пигмент, който действа като мощен антиоксидант, предпазва от вредното влияние на свободните радикали и служи за поглъщане на светлината, защитавайки очите от вредните слънчеви лъчи.

Офталмологът не е враг

Нормалното човешко зрение започва да отслабва след 40-ия рожден ден. Повечето хора смятат, че щом виждат добре, няма нужда от преглед при лекар. Но редовното посещение при офталмолог, както за децата, така и за възрастните, е много важно особено във века на технологиите, когато очите и на малки, и на големи ежедневно са "втренчени" в телефона, таблета, лаптопа и телевизора.

За съжаление има очни заболявания, които протичат скрито и неусетно и само навременната диагностика може да предотврати по-тежки проблеми. Бумът на новите технологии, вредното UV лъчение и синята светлина, излъчвана от мониторите и екраните, натоварват очите много повече, отколкото при предишните поколения и провокират "подмладяването" на заболявания, които доскоро бяха считани за рискови за по-възрастните хора, като глаукома и катаракта.

Затова е хубаво прегледът да се прави на всеки 1-2 години, ако зрението е нормално, а при диагностицирано късогледство, далекогледство или астигматизъм - ежегодно.

И ако все пак излезем от кабинета на офталмолога с рецепта за очила, следващият много важен избор е изборът на правилните лещи (стъкла).

Oчилата, които не трябва да носим

Първо и задължително правило - никога, ама никога не си купувайте очила от пазара, от магазините за стоки за 1 лев или от хипермаркета. Да, там цената е ниска, но това е само и единствено за сметка на качеството. Очилата, които се продават извън оптиките, са с некачествени стъкла, които не само, че не са подходящи за вашите очи, те могат допълнително да ги увредят. Най-често подобни очила са със стъкла с еднакъв диоптър, а това е почти невъзможно да се случи с човешките очи. Лещите (стъклата) на тези очила не са центрирани, изработват се от отпадъчен пластмасов материал и винаги са надрани. Затова и образът често е изкривен.

Главоболието и увеличаването на диоптъра са най-малките неволи. Евтините очила са особено вредни за хора с глаукома, хипертония и диабет, защото могат да задълбочат заболяванията, а в нередки случаи е възможно и покачване на вътреочното налягане, което е изключително опасно.

Не на последно място - рамките на очилата, купени извън оптика, също са опасни, защото съдържат никел, който причинява алергии.

Качеството е необходимост, а не каприз

Това трябва да си спомним, когато посегнем към очилата от пазара. И моментално да се запътим към оптиката. Разбира се с така необходимата рецепта от офталмолога. Защото, когато се касае за очи, единственото правилно решение е да се заложи на качеството. А когато говорим за качество, какъв по-добър атестат от 142-годишна традиция, съчетана с немска прецизност и най-високо ниво на безопасност?

Лещите (стъклата) на водещия производител в Германия Rodenstock са прецизно изрязани и полирани, с иновативни покрития и най-вече ще бъдат изработени специално за вашите очи, след като бъдат направени максимално точни измервания. А ако не можете да си купите слънчеви очила, тъй като носите диоптричните си постоянно, германският концерн ще ви предложи и фотосоларни стъкла, които потъмняват, когато сте на ярка светлина.

И когато стъклата бъдат монтирани на подходящата рамка за вашето лице, то те се превръщат не само в необходимост, а в красив аксесоар и слагат удивителната във вашия уникален стил.