Шепа ядки дневно намалява лошия холестерол и рисковете за сърцето при иначе здрави хора съобщи Американската асоциация за сърдечно зраве.

Орехите подобряват и качеството на клетките на лошия холестерол - намалява броят на тези, свързвани със сърдечносъдов риск.

"Частиците на липопротеините с ниска плътност (лош холестерол) са с различен размер“, обяснява д-р Емилио Рос в прессъобщението. Той е директор на клиника по липидите в отделението по ендокринология и хранене към университетската болница в Барселона.

"От изследвания е известно, че малките, плътни частици лош холестерол по-често причиняват атеросклероза, плака или мастни натрупвания по артериите. Нашето изследване отива по-далече, отвъд нивата на лошия холестерол, за да покаже пълна картина на всички липопротеини и въздействието на ежедневната доза орехи и потенциала им за намаляване на сърдечносъдовия риск."

"Освен че намаляват лошия холестерол, орехите подобряват и качеството на неговите частици."

Известно е, че орехите, които са богати на омега-3 мастни киселини, се свързват с по-малък риск от сърдечносъдови заболявания и инсулт, както и другите ядки.

Снимка: iStock by Getty Images

За изследването 708 души на възраст от 63 до 79 години са разделени на две групи. Едната две години получавала половин чаша орехи към обичайната си храна, а друга - не. Участниците живеят в Барселона и Лома Линад, Калифорния. В края на периода учените са анализирали нивата на лошия холустерол и концентрацията и размера на частиците. От приключилите експеримента 628 души, тези, които яли ядки били със средно 4,3 mg/dL по-ниски нива на лошия холестерол, предава БТА. Общият брой на частиците липопротеини с ниска плътност намалял с 4,3 процента, а на малките по размер - с 6,1 процента. При мъжете ефектът бил по-изразен. При тях лошият холестерол намалял със 7,9 процента при 2,6 процента за жените.

Липопротеините със средна плътност, които са прекурсори на лошия холестерол, също намалели в групата, получавала орехи.

Изследването е осъществено с помощта на калифорнийската асоциация на производителите на орехи.