Резултатите от ново изследване показват, че ако индексът на телесна маса в средна и напреднала възраст надвишава нивото, което е смятано за здравословно, рискът от рак на простатата в напреднал стадий е по-голям, съобщи ЮПИ.

Това е още една причина мъжете да свалят излишните килограми.

Били анализирани резултатите от 15 проучвания, обхванали около 831 000 мъже, почти 52 000 от които били диагностицирани с рак на простатата.

"Получените резултати разкриват, че рискът от рак на простатата в напреднал стадий може да бъде намален чрез поддържане на здравословно телесно тегло. Здравословното хранене и физическата активност могат да допринесат за поддържане на здравословно телесно тегло", заяви ръководителката на изследването Джанин Дженкинджър от института за обществено здравеопазване "Мейлман" към Колумбийския университет.

Специалистите установили също, че по-голямата обиколка на талията е свързана с повишен риск от рак на простатата в напреднал стадий и смърт, предава БТА. Предишни изследвания също заключиха, че големият индекс на телесна маса увеличава риска от рак на простатата, но сега за пръв път голямата обиколка на талията бе свързана с повишаване на въпросния риск, отбелязаха учените.

Резултатите от изследването са публикувани в Annals of Oncology.