Пълнозърнестите храни намаляват риска от рак на черния дроб с 40 процента, съобщи Ройтерс, позовавайки се на американски учени.

Причината, според специалистите от Харвардското медицинско училище, е че пълнозърнестите храни подобряват показателите за рисковите фактори за заболяването.

"Консумацията на пълнозърнести храни и фибри, особено фибри от зърнени култури, се свързва с по-малък риск от затлъстяване, диабет тип 2, неалкохолно омазняване на черния дроб, които са известни фактори, предразполагащи към рак на черния дроб" - каза ръководителят на екипа д-р Чжан.

Добавянето на трици в храната също намалява значително риска от рак на черния дроб - с 30 процента. Кълновете обаче го увеличават с 22 процента.

Учените са работили с данни за 77 241 жени и 48 214 мъже, проследявани в продължение на 24 години, съобщава БТА. Общо 141 от тях развили рак на черния дроб. Те са разгледали също влиянието на плодовете и зеленчуците върху появата на заболяването. Резултатите им обаче показаха, че те нямат предпазен ефект. Възможно обяснение на това е съдържащата се в тях захар, която предразполага към омазняване на черния дроб и други негови увреждания.

Ракът на черния дроб засяга повече мъжете, отколкото жените, и то на възраст над 65 години.