Когато 20-годишната студентка от Република Корея Риу Хан-на прави корекция на носа си в средата на декември, причината е само една - това вероятно е последната ѝ възможност да го стори тихомълком, преди хората да започнат да махат защитните маски от лицата си тази година на фона на масовото ваксиниране и отпадането на заплахата от пандемията.

Младата жена посещава занятия в университета онлайн през 2020 г. и казва, че основни фактори за решението ѝ за ринопластика в този момент са възможността ѝ да си стои предимно у дома и да носи маска на лицето, когато е навън.

"Винаги съм искала да си коригирам носа... реших, че ще е най-добре да го направя, преди хората да спрат да носят маски, когато ваксините станат достъпни през 2021 г.", казва тя, преди да се подложи на процедурата, която ѝ струва малко над четири хиляди долара.

Снимка: iStock by Getty Images

"След операцията има белези и подуване, но тъй като всички носят маски, си мисля, че ще ми е по-лесно", добавя тя.

Тези аргументи увеличават търсенето на пластични операции в Република Корея, която вече регистрира пик в козметичната хирургия през 2020 г.

Страната е световна столица на пластичната хирургия и във времето преди пандемията. Индустрията е спечелила близо 11 милиарда долара през 2020 г., пише БТА. Ръстът в пластичните операции е около 9 на сто годишно и се очаква да достигне 11,8 милиарда долара тази година, сочат данни на най-голямата онлайн платформа за козметична хирургия в страната "GangnamUnni".

Снимка: iStock by Getty Images

Пластични хирурзи казват, че пациентите искат корекции на всички части на лицето, които лесно могат да бъдат скрити от защитните маски - нос, устни, но и на такива, които не са покрити от маските.

"Със сигурност се увеличиха запитванията за хирургични и нехирургични корекции на очи, вежди, носове, чела - видимите части", казва хирургът Парк Чул-у от клиниката за пластична хирургия "УАлн", която посети Риу.

Шин Санг-хо, който оперира в клиниката за пластична хирургия "Крисмас" в квартал Гангам в Сеул, казва, че много хора са похарчили сумите, отпуснати като извънредни стимули от правителството, в клиники за разкрасяване и у това е увеличило приходите на болниците в третото и четвъртото тримесечие на 2020 г.

Снимка: iStock by Getty Images

"Това ми прилича на харчене за отмъщение. Струва ми се, че клиентите дават израз на потиснатите си емоции от коронавируса чрез пластични операции", казва Шин.

Според правителствени данни 10,6 на сто от отпуснатите близо 13 милиарда долара суми от държавата, са похарчени в болници и аптеки, което е третият най-голям сектор след супермаркетите и ресторантите.

Потребителите на "GangnamUnni" са се увеличили с 63 на сто от предишната година и са достигнали 2,6 милиона души през 2020 г. Заради пандемията услугите не са били рекламирани така активно сред чужденци, така че потребителите са основно от страната и региона.

Опасенията от трета вълна обаче будят тревога.

"Увеличава се броят на отменени записани часове за консултации, защото хората отново се страхуват да излизат", каза Парк.

Снимка: iStock by Getty Images