Пасивното пушене може да увреди артериите на децата, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Учени от университета на Минесота използвали ултразвук, за да изследват каротидната артерия във врата, брахиалната артерия в ръката и коремната аорта над пъпа у 298 деца на 8-18-годишна възраст, които не са пушачи. Някои от участниците били изложени на пасивно пушене, а други не.

Специалистите констатирали, че каротидните и брахиалните артерии останали незасегнати от пасивното пушене, предава БТА. Коремната аорта у изложените на пасивно пушене деца обаче била втвърдена.

"Получените резултати навеждат на мисълта, че ефектът от пасивното пушене може да се изрази в ранно увреждане на артериите, но избягването на допълнително излагане на цигарен дим може да предотврати по-големи увреждания", отбелязаха авторите на изследването.

"Изследването ни показва също, че поне в най-ранните етапи от живота си децата са защитени от излагане на цигарен дим, защото въз основа на предишни проучвания знаем, че пасивното пушене е значим рисков фактор за сърдечносъдови болести", каза Джъстин Райдър от екипа.

аключихме, че пасивното пушене може да предразположи деца и тийнейджъри към втвърдяване на коремната аорта. Известно е, че втвърдяването ѝ увеличава риска от атеросклероза", поясни ръководителката на изследването Мишел Харбин.

Резултатите от изследването са публикувани в Pediatric Research.