В Сингапур стартира продажбата на изкуствени варени яйца - продукти, които приличат на пилешки яйца, но са направени от растителни съставки. Така веганите вече имат възможност "да се преструват", че се хранят като нормални хора.

Миналата година в Калифорния се появиха изкуствени яйца - но тогава те приличаха на бъркани яйца. Сега говорим за абсолютно нов продукт за вегани.

Варени яйца, изобретени от базираната в Сингапур OsomeFood, се появиха сред веганските продукти. Фирмата вече продава "фалшиви" рибни топчета и котлети със здравословни витамини и минерали, както и юфка без въглехидрати.

Новите "яйца" са произведени от компресиран сок от моркови, бадемово мляко, картофено нишесте, водорасли и други билкови съставки. Те се продават замразени и се сервират студени, например във веганска супа от юфка.

В състава на растителното яйце има и микопротеин, който се получава по време на ферментацията на гъби - неговият състав е подобен на аминокиселините, открити в месото. В същото време се твърди, че производството на зеленчукови яйца е много екологично - отнема 90% по-малко ресурси от получаването на яйца от истински пилета.

"Ние вярваме, че може да използваме силата на истинската храна, за да наситим телата си хранителните вещества, необходими за пълноценен живот. Естествените съставки са ключов елемент, който ни отличава от другите алтернативи на месото. Ние не правим просто вегански продукти, а храната ни е питателна", твърди основателят на фирмаат Джейсън Фонг.

Зеленчукови "яйца" излязоха на пазара миналата година, когато базираната в Калифорния компания Eat Just пусна течност, която наподобява бити яйца по външен вид, текстура и вкус. От нея може да си направим бъркани яйца, които са много популярни на Запад, пържени на слаб огън при непрекъснато бъркане.

Основните съставки на течността са билкови съставки, протеин от куркума и боб.

Just Egg струва $7,99 за бутилка, а пакет варени яйца OsomeFood ще струва на купувача $ 14,99.