Tам, където няма трева, зеленина, градини, а повърхностите отразяват лъчите, ултравиолетовата радиация е по-висока. Не е нужно преди работа да слагате фактор 50, но не забравяйте фотозащитата, за предпазите кожата от преждевременно стареене. Известно е, че слънцето състарява най-бързо лицето.

На плажа е важна мярката. Престоят трябва да се „дозира” като лекарство - принципът е всеки ден той да е малко  повече от предишния. И ако сме започнали от защитен фактор 50+  след първите 5 дни може да минем на фактор 30. Така ще спестим и пари, защото колкото факторът е по-нисък, толкова по-евтин е защитният крем.

Разчитайте само на качествена медицинска козметика, която се купува от аптеката. Пазете кожата, не пестете пари, защото това са най-важните два  квадратни метра от нашето тяло. Кожата помни и натрупва прегрешенията, които нанасят лъчите. Те се проявяват късно – след 5-7 години след интензивно и неразумно излагане на слънце. Така че защитата днес е с мисъл за бъдещето”,  обяснява д-р Сияна Живкова, дерматолог от софийската клиника Jewel skin пред Монитор.

За лятото по-подходящи са леките формули. Те са достатъчно „хранителни” и овлажняващи дори и за суха кожа, а най-важното е, че  не „запечатват” порите и не пречат на естественото охлаждане, което се осигурява чрез потенето. 

Фактор 50-и значи, че 50 минути ни е осигурена сто процента защита от лъчите. След време обаче тя намалява. До час и половина имаме някаква защита. Ако  не повторим мазането, все едно сме използвали само някакво тоалетно мляко. Така че намазвайки се сутрин, не може да разчитаме, че до обедната почивка ще сме защитени. Дори и водоустойчивите кремове се нанасят повторно след излизане от водата.

„Ако жената използва фон дьо тен, не е разумно да напластява първи, втори, трети крем. Да сложи фотозащита като база, а отгоре макияж, е неприемливо. Това запушва порите. Явяват се пъпки, кожата става по-чувствителна, водата се изпарява по-трудно, а капилярите страдат. Вече има тонирани фотозащитни  кремове с висок фактор, които са много подходящи за тези случаи”, обяснява д-р Живкова.