Неправилното лечение на острия цистит с антибиотици е основна причина за появата на хроничния цистит. На пръв поглед това е парадокс, тъй като циститът е бактериално възпаление на лигавицата на пикочния мехур, причинено най-често от бактерията Ешерихия коли. Логично е циститът да се лекува с антибиотици. Само че антибиотиците убиват не само болестотворните бактерии, а и всички така наречени "добри бактерии", отговорни за усвояването на хранителните вещества в стомашно-чревния тракт и съдействащи на имунната система да се справя с нашественици от външната среда.

От антибиотичната терапия настъпва дисбаланс на чревната флора. Това провокира безконтролното размножаване на Ешерихия коли и другите типове бактерии, отговорни за цистита, и повторно възпаление на пикочния мехур.

Възниква още един проблем, свързан с честото самолечение с антибиотици - антибиотичната резистентност на бактериите.

"Една жена ми каза, че циститът й минал от един широкоспектърен антибиотик. Затова си го купих и аз." С този аргумент се самолекуват много жени в България. Наистина острите симптоми на цистита преминават, но скоро инфекцията настъпва отново и жената отново е принудена да вземе същия антибиотик - на своя глава, без лекарско предписание. Завърта се омагьосаният кръг цистит - антибиотик - цистит - антибиотик и изведнъж антибиотикът престава да действа на бактериите. Те оцеляват в присъствието на антибиотика, стават резистентни и продължават да се размножават, а това води до по-продължително заболяване или до повторната му поява.

Поради масовото и неконтролирано използване на антибиотиците в продължение на дълги години днес голяма част от бактериите, населяващи нашите тела (вероятно между 50 и 80%), са нечувствителни към масово използваните антибиотици. Така циститът хронифицира и се обостря при всяко отслабване на имунната система.

Какво да правим тогава? На помощ идва природата.

Фитотерапията (с растителни извлеци) ни дава възможност за лечение без странични ефекти. Тя е щадяща организма и може да се използва продължително време с неотслабващ резултат.

С векове употреба е доказан отличният ефект на извлек от американска червена боровинка при цистит. Неслучайно Френската агенция за безопасност на храните обяви американската червена боровинка за единствения плод за лечение срещу бактерията Ешерихия коли. Екстрактът от червена боровинка действа благодарение на съдържащите се в нея уникални проантоцианидини -PACs A. Те пречат на бактериите да полепват по стената на пикочния мехур, захващат се за бактериите и ги извеждат от организма чрез урината. За да се прояви този ефект, необходимaта дневна доза е минимум 36 mg от проантоцианидини PACs А. Стандартната дневна доза ЦистиРен (CystiRen) съдържа 72 mg проантоцианидини тип А (PACs), което е два пъти над минималната ефективна доза и гарантира крайния резултат от лечението.

Понякога обаче бактерии се задържат в пикочния мехур, особено при по-възрастните хора. Това се дължи на недостатъчното му изпразване, което води до застой на урината и леки инфекции. Тогава на помощ идват диуретиците. Като ускоряват отделянето на течности от тъканите, те помагат за механичното измиване на пикочния мехур и не позволяват застой на урината и размножаване на бактерии.

Златната пръчица е естествен растителен диуретик, който действа и противовъзпалително, и противомикробно, и болкоуспокоително. Екстрактът от Златна пръчица е втората активна съставка на ЦистиРен. Комбинацията от двата стандартизирани екстракта отлепва бактериите от пикочните пътища и пикочния мехур и след това ги изхвърля от организма чрез урината.

Повече информация за ЦистиРен (CystiRen) може да намерите ТУК >>>