Не се обвинявайте, че сте непоправим поспаланко, ако обичате да се задържате по-дълго под завивките - продължителността на нашия сън се определя от нашата ДНК в 46% от случаите, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Международен екип от Оксфордския университет и от Нидерландия решил да установи каква е генетичната основа, която дели хората на ранобудници и нощни птици. Специалистите са анализирали резултатите от 36 предишни проучвания, отнасящи се до продължителността и качеството на съня. В изследването били включени и данните на 400 двойки възрастни близнаци, за да се види дали трендовете имат генетична основа. Оказало се, че 46% от различията в продължителността и 44% от качеството на съня се диктуват от нашата ДНК.

Останалото число до 100% се обуславя от нашия начин на живот, и от други фактори като стреса и светлинното замърсяване.

Един от авторите на проучването, проф. Алис Грегъри, изтъква, че не трябва да се примиряваме с безсънието и да си мислим, че то ни е дадено по наследство и нищо не можем да направим по въпроса.

"Много неща могат да ни помогнат, като това да следваме някакъв постоянен режим, да избягваме кафето в напредналата част на деня и по-често да се излагаме на слънчева светлина."