-Проф. Делийска, откога се отбелязва Световният ден на бъбречното здраве?

-Всяка година през втората седмица на март е Световният ден на бъбречното здраве. Тази година ще бъде на 11 март, вече над десет години отбелязваме този ден. Но сега в тази епидемична обстановка всички сме притеснени и вероятно няма да честваме деня.

Бъбреците са много деликатен и възпитан орган, който си върши тихо работата и незабележимо си страда. Много рядко тежките бъбречни заболявания болят. Болка има при камъни в бъбреците, при инфекция, но при всички други имунни, автоимунни заболявания, влошена бъбречна функция, обикновено пациентите не знаят за тях. Те често вървят без симптоми при голяма част от случаите. Нерядко болният не знае въобще, че има проблем с бъбрека, става му лошо и когато дойде при нас в болницата, се оказва, че има необходимост направо да се включи на хемодиализа.

-Какво най-често уврежда бъбрека?

-Това са неконтролирани и зле лекувани хипертония и диабет, както и високата пикочна киселина.

-С какви изследвания можем да следим състоянието на бъбреците?

- Да, има такова изследване, което струва 2 лв. Това е най-обикновеното изследване на урина. Голяма част от хората, които се чувстват здрави, биха могли да си платят това изследване веднъж годишно, ако личният лекар не им даде талон. Това изследване може да даде сигнал, при открити отклонения, че има проблем с функцията на бъбреците.

Друго, което е много показателно за бъбречната функция, е изследване на нивото на креатинин в кръвта и на пикочна киселина. Аз често казвам, че това са тримата мускетари - урина, креатинин и пикочна киселина, които много добре могат да насочат и личния лекар, и нефролога да търси патология, ако показателите са променени. Важно е да се започне своевременно лечение.

-Увеличават ли се бъбречните заболявания през годините и в каква насока?

- Като епидемиология може да се каже, че се увеличават. Но не бих могла да посоча точна статистика. Важно е да отбележа, че ние хващаме в болниците върха на айсберга, хората, които вече имат оплаквания. Останалите дори не подозират, че имат проблем с бъбреците. Не се търси бъбречна патология.

Бъбрекът е пряко свързан с работата на сърцето. Двата органа са свързани и при нарушения във функцията на всеки от тях, това се отразява и на другия.

-Какво обичат бъбреците, как да се грижим най-добре за тях?

-Бъбреците, както всеки друг орган, обичат всичко да е умерено. Както е приемът на вода, който е много индивидуален и зависи от възраст, заболявания, килограми. Умереният прием на течности е 1,5-2 литра на ден, в които се включат кафе, чай, айрян, вода и т.н.

Хората с хипертония и някакво бъбречно заболяване не би трябвало да прекаляват със солта. Тези с висока пикочна киселина не бива да наблягат на храни с белтъци и месо. На всеки пациент даваме индивидуална диета и напътствия. В общи линии, нищо не е толкова вредно, ако се приема в малки количества.

Има нови диети с прием на много белтъчини и месо, но те са крайно противопоказни за пациенти с влошена бъбречна функция, на които ние препоръчваме нискобелтъчна диета. Бих казала дори, че може да са смъртоносни за тях. Имаме такива пациенти, които са решили да отслабват с високобелтъчни диети.