Разходките сред красива природа и зеленина са укрепили и помогнали на психичното здраве през първата година от пандемията от новия коронавирус, а хората, прекарали повече време на открито, съобщават значително по-рядко за депресия и тревожност, установи проучване на специалисти от университета на Колорадо в Боулдър, САЩ. Резултатите бяха публикувани в сп. "Plus One", съобщи електронното издание "Medical Express".

Проучването е установило също, че в период, когато проблемите с психичното здраве нарастват поради финансови проблеми, недостиг на доставки и непрекъснато отразяване на новините за вируса, хората търсят утеха на открито, като една трета прекарват повече време сред природата, отколкото преди пандемията.

"Това изследване показва колко е важно парковете и зелените пространства да бъдат отворени по време на криза", каза водещият автор на изследването Колийн Рийд, асистент по география в Института за поведенческа наука. "Това също така е индикатор, че трябва да се положат повече усилия , за да се направят зелени площи и да се направят достъпни, като мярка за обществено здраве".

Учените са предложили на 1200 жители на района на Денвър 30-минутно проучване, измерващо тяхното психично здраве и възприятията им за зелените площи близо до дома им, включително: колко има, дали могат да ги видят, дали са достъпни , колко често са ги използвали и качествата им. Авторите на изследването са събрали и сателитни снимки за обективно количествено определяне на зеленината в кварталите на анкетираните. Проучването е проведено между ноември 2019 г. и януари 2021 г.

Снимка: iStock by Getty Images

Разразяването на пандемията предоставя на екипа рядка възможност да разгледа също как пандемията влияе на психичното здраве с течение на времето и какво е най-стресиращо в нея. Затова Рийд допълва въпросника за анкетата.

"Не е изненадващо, че открихме, че пандемията се отрази негативно на психичното здраве", каза съавторът Ема Ривс, студентка в катедрата по география. "Но ние също така открихме, че зелените площи могат да имат мощен защитен ефект, дори във време на такива извънредни стресови фактори. Недостигът на доставки и загубата на работни места стресираха хората", допълва тя.

Проучването не открива връзка между диагностицирането на Covid-19 и лошото психично здраве. Но участниците съобщават, че наличието на симптоми, липса на диагноза и начин за тестване е обезпокоително.

Снимка: iStock by Getty Images

Тези, които са загубили доходи или чувстват, че работят в опасна среда, също са по-склонни да бъдат стресирани или депресирани, докато най-силният източник на проблеми с психичното здраве е страхът от недостиг на доставки (включително тоалетна хартия и храна), предава БТА. Тези, които прекарват много време в интернет, следейки новините, съобщават за по-лошо психично здраве. За разлика от това, само наличието на обширно зелено пространство наблизо, измерено чрез сателитни изображения, се свързва с по-ниски резултати за депресия.