За мозъчно разстройство, водещо до проблеми с говора, четенето и писането, което извади актьора Брус Уилис от строя и привлече вниманието към малко известно заболяване, има много възможни причини.

Инсулт, тумор, травма на главата или друго увреждане на езиковите центрове в мозъка могат да бъдат причини афазия. Мозъчна инфекция или болестта на Алцхаймер също може да я предизвика.

Бившата конгресменка Габи Гифърдс, ранена при стрелба през 2011 г., е диагрностицирана със същото, вследствие на преживяната травма.

Националната асоциация по афазия изчислява, че 2 милиона американци са засегнати от заболяването. Всяка година близо 180 000 души получават това мозъчно разстройство. Семейството на Уилис обяви в сряда, че 67-годишният актьор е диагностициран с афазия, но не разкри подробности за възможната причина.

Снимка: iStock by Getty Images

"За един актьор афазията може да представлява огромно предизвикателство в зависимост от това колко е тежка", казва специалистката по когнитивни науки Бренда Рап от университета "Джонс Хопкинс", която работи с хора с това състояние.

"Можете да си представите колко е разочароващо, ако не можете да намерите думи, ако не можете да организирате думите в изречения, ако не можете да накарате устата си да издава звуците, които искате да произведете. Вие все още сте себе си, но не можете да звучите като себе си", казва Рап.

При повечето хора причината е инсулт, който е прекъснал кръвоснабдяването на част от мозъка. Без кислород и хранителни вещества мозъчните клетки умират, което води до трудности при възпроизвеждането на думи.

Снимка: iStock by Getty Images

Афазията не засяга интелекта. При някои хора се наблюдава значително подобрение в рамките на няколко месеца. При други може да се наложи да търсят други начини за общуване, предава БТА. Речевата и езиковата терапия могат да бъдат от помощ.

Изследователите проучват нови видове логопедична терапия и неинвазивни методи, като например процедура, която използва магнитни импулси за стимулиране на мозъчните клетки.

Снимка: iStock by Getty Images