Омега-3 мастните киселини променят структурата на мембраната на мозъка, показва ново изследване.

Тези съставки, на които са богати рибните продукти, променят работата на невротрансмитерите серотонин и допамин, които играят роля в депресивните състояние. Висококачествените протеини, витамини и минерали, които се намират рибите, помагат да се избегне заболяването. То засяга около 350 милиона души по света.

Досега лекарите знаеха, че хранителният режим е тясно свързан с риска от депресия. За да бъде избегнат, специалистите препоръчваха консумация на плодове, зеленчуци, риба и пълнозърнести храни.

Сега насоката на изследването са рибните продукти. Учените са анализирали 16 публикации и 26 изследвания от периода 2001-2014 година, обхванали 150 278 души. От проучването обаче не става ясно колко точно риба трябва да бъде консумирана всяка седмица и по какъв начин да бъде приготвена.

Изследването е публикувано в британското списание "Епидемиология и обществено здраве", допълват от БТА.