Безкрайни кихавици, зачервен нос, който на всичко отгоре и сърби, запушени уши, загуба на апетит... Хремата може да бъде ужасно мъчителна, затова е добре да знаем какви видове ринити има и как можем да се справяме с тях.

Остър ринит

Промените в лигавицата при този вид хрема имат три стадия, като в зависимост от причината, отделни стадии могат да отсъстват, а други да бъдат с по-голяма продължителност. За това заболяване е характерно внезапното начало - първият етап се развива буквално за няколко часа, като причината е преохлаждане. Кръвоносните съдове на лигавицата рязко се свиват от студа, лигавицата набъбва. Болният постоянно киха заради сухотата на повърхността на лигавицата и неприятното сърбежно усещане, дишането е затруднено заради отока. Ако ви е провървяло и по време на първия стадий не се е получила бактериална или вирусна инфекция, то вашата хрема ще отмине без някакви последствия. Ако все пак има вирусно инфектиране, настъпва вторият етап на хремата - острият вирусен или катарален ринит.

Най-разпространената причина за възникване на остра хрема в катарален стадий са вирусите, към които в повечето случаи се присъединява вторична бактериална инфекция.

Преминаването на вирусната фаза на ринита в бактериална е лесно забележимо: секретът се сгъстява, придобива жълт или жълто-зелен оттенък и понякога - неприятен мирис. Това е третият, бактериален етап на ринита. Ако имате силен имунитет и лечението е започнато веднага, след 2-3 дни бактериалният стадий отминава и така организмът се справя с хремата за класическите 7-10 дни. Но при отслабен организъм и липса на адекватно лечение, процесът може да се проточи до 3-4 седмици, да предизвика развитие на усложнения и дори да премине в хроничен.

Хроничен ринит

Той е доста разнообразен в проявленията си и лекарите го разделят на три вида: катарален, хипертрофичен и атрофичен.

За хроничния катарален ринит е характерно запушване ту на едната, ту на другата ноздра със затруднено дишане. Това се съпровожда с постоянно отделяне на слуз и гной, както и с хронично възпаление на лигавицата. Този тип хрема продължава и с развитие на възпалителен процес, който засяга и параназалните синуси. Често на фона на такъв ринит възниква и възпаление на средното ухо, отит.

Хроничният хипертрофичен ринит се проявява не само с постоянно възпаление на лигавицата, но и с набъбване, което стеснява проводимостта на носните отвори. Болните са принудени да дишат с уста, което пък води до пресъхване на лигавицата на носоглътката и нарушения в съня, а се увеличава и вероятността от развитие на инфекция.

Третият вид хроничен ринит - атрофичният, се характеризира с наличието на дегенеративни изменения в лигавицата, от което тя изтънява и изработва твърде малко гъста слуз, от която се образуват корички, които запушват носните проходи. Характерен признак на този тип ринит е загубата на обоняние.

При този вид ринит е задължително да се обърнете към лекар и да спазвате точно препоръките му.

Алергичен ринит

В зависимост от алергена, този ринит може да се прояви по различно време - полинозата възниква при цъфтене на определени растения. Ако като алерген се явяват козината на животните или домашният прах, този ринит може да се проявява през цялата година. Класически алергени за този тип хрема, освен споменатите, са и плесента и акарите. Освен хрема, това заболяване може да има и съпътстващи проблеми като конюнктивит, кожно възпаление, пристъпи на затруднено (тип астматично) дишане.

Ако имате такава алергия, е най-добре профилактично да избягвате контакт с алергена. Иначе лечението е с антихистаминови препарати (в по-тежки случаи се прибягва до кортикостероиди).

Невровегетативен ринит

Това е особена група заболявания, която възниква при въздействие върху организма на определени външни фактори: рязка промяна на температурата на околната среда, замърсен въздух, силна миризма и др. Обикновено преминава, когато бъде отстранен дразнителят.

И така: вярна ли е поговорката, че с лекарства хремата минава за 7 дни, без лекарства - за седмица? И струва ли си да я лекуваме? Разбира се, че трябва да го правим, за да се облекчи състоянието ни, да се ускори оздравяването и да се избегнат усложнения.

Източник: Elle