Шведски учени установиха, че рискът от инфаркт по празниците е най-висок на Бъдни вечер, тъй като тогава се натрупва най-много стрес.

Екип от института "Каролинска" в Стокхолм сравни данните за 280 000 инфаркта, регистрирани в период от 16 години. Най-висок пик те бележат на 24 декември към 22 часа, пишат от БТА. Учените обясняват този факт с увеличеното чувство за тревожност и с натрупания стрес, особено във възрастовата група на над 75-годишните и хората със сърдечносъдови проблеми и диабет.

Шведските специалисти са изчислили точно с колко се увеличава рискът от инфаркт на Бъдни вечер - с 37 на сто. Самата Коледа на 25 декември също е доста рискова, когато процентът вероятност за получаване на инфаркт е 29 на сто.

По Нова година възрастните и хората с диабет и сърдечносъдови проблеми също трябва да внимават. Тогава рискът от инфаркт се повишава с 20 на сто.

През останалите дни от годината най-опасни се оказват понеделниците. В началото на новата седмица рискът от инфаркт се увеличава с 10 процента. Най-опасният час през деня е 8 часа сутринта, когато се регистрират 60 процента от инфарктите.