Любителите на шоколада имат нов повод да се почерпят, защото португалски учени доказаха, че той е полезен за здравето.

Похапването на няколко парченца черен шоколад всеки ден сваля кръвното налягане само за месец. Необходимото количество е не повече от 20 грама.

Млечният шоколад също е полезен, но най-добър ефект има черният шоколад.

Учените от Политехническия институт в Коибра са работили с 30 здрави доброволци на възраст от 18 до 27 години. Половината от тях получавали шоколад със съдържание на какао 55 %, а останалите - с 90 %. Участниците трябвало да се въздържат от други храни, богати на флаваноли - горски плодове, чай, вино.

Резултатите показаха, че систолното налягане (горната граница) на доброволците на черен шоколад намаляло с 3,5 mmHg (милиметри живачен стълб), а диастолното - с 2,3 mmHg. При участниците, консумирали млечен шоколад, тези показатели намалели съответно с 2,3 и 1,7.

Групата на черен шоколад също била с по-добър пулс и вентрикуларно-артериално взаимодействие - взаимодействието между лявата камера и артериите, които изтласкват кръвта в тялото. Промяна в структурата на сърцата на участниците обаче не е имало.