Наясно сме, че има хора, които обожават зимата. Всичко в нея ги радва, дори да не е Коледа - сняг, студ, мътното небе, заснежените планини, студеният вятър, дори ледът по улиците не може да помрачи ведрото им зимно настроение.

Е, ако не сте от тези хора, а си стоите вкъщи стресирани, уморени и крайно немотивирани, най-вероятно сте станали жертва на зимната депресия.

Макар че това няма да ви направи любител на зимата, все пак има няколко сигурни начина, които можете да опитате, за да се справите с това състояние през този сезон.

По-малко синя светлина

С други думи трябва да прекарвате по-малко време пред екраните. Освен че вреди на очите, може да е депресиращо постоянно да гледате какво се случва в социалните мрежи, а и синята светлина от екраните на всякакви устройства значително нарушава съня. Затова оставете заниманията с всякакви устройства като смартфони, таблети, компютри и дори телевизора поне час преди да легнете да спите.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Облечете се добре

Много от нас са се превърнали в ходещи зомбита, облечени в чувал по време на пандемията и дългия престой вкъщи. Но ако се облечете хубаво и се нагласите така, сякаш ще прекарате деня в офиса, това мигновено ще повиши настроението ви и ще ви подейства мотивиращо.

Потанцувайте

Може и да звучи лудо. Може и да е. Но какво ви пука. Пуснете си любимата музика и потанцувайте. Танцуването поощрява организма да произвежда повече ендорфини (хормоните на щастието), които определено могат да се преборят с депресията.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Направете си тефтер с цели и снимки

Не само децата имат дневници, полезно е и възрастните да си направят. В този дневник може всеки ден да записвате по нещо хубаво, за което се сещате или да слагате снимки на нещата, които искате и местата, които искате да посетите. Това дава на човек жажда за живот.

Подредете работното си място

Много често когато бъркотията е на бюрото ви, това се случва и в ума ви. Подредете работното си място, оправете леглото, стаята си и жилището си. Изхвърлете всичко ненужно.

Вземете си почивка от социалните медии

Понякога е много фрустриращо да гледате перфектния живота на другите хора. Имайте предвид, че хората по принцип публикуват само хубавите моменти от живота си в социалните мрежи или правят всичко възможно, за да изглежда животът им перфектен. Но най-доброто решение за вас ще бъде да престанете да ги следите за известни време.

Снимка: iStock by Getty Images

Излезте навън

Да, може снегът да е неприятен за вас, вятърът да е студен и много да ви се иска да лежите цял ден под одеялото, а и дават толкова хубави филми по телевизията... Но се мотивирайте да излезете на дневна светлина. Доказано е, че намаленото количество дневна светлина има пряка връзка с причината за депресията.