Насекомите се превръщат от екзотична храна в ежедневна, богата на протеини и без алергени или токсини. Отглеждането на насекоми в индустриална среда вече е актуална тенденция в хранителната индустрия, а не фантастично бъдеще.

Европейският съюз вече разреши

Сега нашата планета е дом на около 8 милиарда човека. Според прогнозите на ООН до 2050 г. броят им ще нарасне до 10 милиарда.

И за да нахраните всички, ще трябва да увеличите производството на храна.

Вече обаче човечеството използва 60% повече ресурси, отколкото може да произведе. Една трета от цялата храна, произведена в света, се губи, а 10% от жителите на света гладуват.

По същество месото е смес от мазнини, аминокиселини, различни минерали и вода. Растенията съдържат подобни компоненти. Производството на животински продукти обаче изисква голяма инвестиция на ресурси за относително ниско калорично производство.

Според изследването на Accenture едно пилешко яйце има индекс на потентност 39: 1. Това означава, че, за да получите една единица енергия под формата на калории, трябва да похарчите 39 еквивалентни единици енергия.

Всяка година 70% от прясната вода се консумира от земеделието, а добитъкът е отговорен за една пета от изменението на климата на планетата, което според ООН е по-голямо от кумулативното въздействие на целия глобален транспорт.

През 2019 г. човечеството получава 37 процента от протеина, от които се нуждае, от месо и млечни продукти. За тяхното производство са използвани 77 процента от цялата земеделска земя на планетата.

Яденето на насекоми в храната се счита за един от алтернативните варианти за получаване на достатъчно протеини, тъй като те са не само достъпни и хранителни, но и не вредят на екосистемата.

Снимка: Официална страница в Инстаграм на ресторант Inoveat

Бръмбарите имат така наречената висока степен на усвояване на фуражите, защото са хладнокръвни. Средно насекомото се нуждае от два килограма храна на килограм маса. В същото време насекомите могат да се хранят с отпадъци и изискват по-малко вода и жилищна площ.

Така вече изсушени брашнени червеи - личинообразната форма на големия брашнен червей, вече може да се консумира в Европейския съюз.

"Насекомите са алтернативен източник на протеин, който може да подпомогне прехода на ЕС към по-устойчива хранителна система", каза Европейската комисия.

Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) призна тези червеи за годни за консумация в средата на януари - като цяла ларва като закуска или като прах като съставка в редица храни.

Френската компания Agronutris е подала молба за разрешение да отглежда ларви. Решението на ЕС позволява компанията да бъде единственият доставчик на продукти, съдържащи тези насекоми в продължение на пет години. След това пазарът ще бъде отворен и за други фирми.

Организацията за прехрана и земеделие на ООН съобщава, че има приблизително 1,9 хиляди вида насекоми, подходящи за храна.

Щурците, скакалците и брашнените червеи вече са "част от менюто" в много части на света. Около 2 милиарда души на планетата редовно консумират насекоми. А европейските експерти в момента работят по решения за още 14 продукта от насекоми, отбеляза EFSA.

Във Франция вече има ресторант, наречен Inoveat, където готвачът сервира ястия на основата на насекоми. Една от най-продаваните храни е салата от скариди с жълт брашнен червей и хрупкави насекоми върху зеленчуци.

Главният готвач казва, че отглежда местни червеи и ги храни с овесени ядки и зеленчуци. "Те умират естествено след четири месеца или година, след което се събират за готвене", споделя той.

Тенденцията се увеличава с нарастващия интерес на хората към здравословен и устойчив начин на живот, флекситаризъм (намаляване на консумацията на месо) и палео диета (предполагаемата диета на човек от палеолитната ера).

Насекомите са със 70% протеин средно. При щурците съдържанието на незаменими аминокиселини (валин, изолевцин, левцин, лизин, метионин, треонин, триптофан и фенилаланин) е по-високо или сравнимо с говеждото, яйцата, соята и бобовите растения.

Други хранителни вещества също могат да бъдат получени от насекоми. Например омега-3. Желязото и цинкът от насекоми - както и от цялото месо - се усвояват много по-добре от хората от растителните им аналози.

Рискът от хранителни алергии е минимален. Антибиотиците не се използват при отглеждане на насекоми, така че ситуацията с антибиотична резистентност няма да се влоши.