Спящите хора реагират на шума от ветрогенераторите и от уличното движение, но в повечето случаи той не ги буди, установи изследване на университета "Флиндърс" в Австралия, цитирано от "MedicalExpress".

Изследователите са анализирали чрез електроенцефалограми мозъчните вълни на 23-ма млади здрави хора под въздействието на триминутни записи на шум от ветрогенератори и от улично движение, възпроизведени при различна сила на звука (33, 38 и 43 децибела). Резултатите са публикувани в специализираното издание "Journal of Sleep Research".

"Отбелязвайки промените в мозъчните вълни, установихме, че доброволците реагират сходно на ветрогенераторите и уличния шум, особено когато звукът е по-висок. По време на лек сън забелязахме, че ниските нива на шум от ветрогенератори предизвиква по-голяма мозъчна активност в сравнение с шума от уличното движение при същата сила на звука", обясни ръководителят на изследването Клеър Дънбар от университетския медицински изследователски център, цитиран от БТА.

Въздействието на звуците обаче било кратко, като мозъчните вълни на повечето изследвани се върнали към основната дейност - съня, около тридесет секунди след началото на всеки шум и малцина от участниците в изследването се събудили.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos