Сладоледът е едно от най-любимите сладки изкушения през лятото, а и е една от най-подходящите храни в горещините. Изследвания обаче показват, че въглехидратите и мазнините, съдържащи се в освежаващите ледени хапки, се усвояват сравнително бързо и лесно от организма.

Ако сладоледът е №1 в листата на предпочитаните ви десерти, можете бързо и лесно да си направите и сами. Рецепти може да намерите тук

Освен това сладоледът има функциите да повишава тонуса, но и да подобрява паметта. 

Сладкото изкушение се оказва и верен приятел в борбата със стреса и напрежението. По-редовната му консумация е в състояние да предразположи организма към по-интензивно отделяне на серотонин – хормона на щастието. Сред най-полезните сладоледи за организма са тези, приготвени от замразен йогурт. Този тип сладолед влияе благотворно на стомашно-чревния тракт и микрофлората. Замразен, йогуртовият сладолед може да съхрани ценните си съставки до три месеца.

Плодовите сладоледи пък са полезни за хората, които извършват интензивна мисловна дейност.

Общият извод, който можем да направим, е че сладоледът повишава цялостната защита на организма срещу неблаготворни състояния и по-конкретно намалява кръвното налягане, укрепва костната система и подобрява мозъчната дейност.