Музиката извиква най-хубави емоции в хората, особено ако я слушаме веднага след събуждане сутрин. Ако обикновено се будите в лошо настроение, просто си пуснете любимия плейлист и веднага ще се почувствате много по-добре. Ще се почувствате по-щастливи и значително по-продуктивни. Когато настроите и алармата на телефона си с любима песен, това също може да окаже благотворно влияние върху настроението ви сутрин.

Музиката сутрин след събуждане е най-доброто решение по няколко причини:

Тя намалява нивата на кортизол

Проучване по въпроса показа, че слушането на любимата ни музика, намалява нивата на хормона на стреса - кортизол. Така че започването на деня с музика е страхотно решение да се освободим от стреса, мислейки за задачите, които ни предстоят.

Повишава нивата на допамин

Допаминът пък е хормонът, който ни кара да се чувстваме щастливи. Музиката може значително да стимулира неговото производство в тялото на човека. Когато се почувствате нещастни или депресирани, просто пуснете любимите си парчета.

Стимулира паметта

Без значение какъв е бийтът, музиката помага на човек да помни повече и по-добре. Когнитивните ни функции се подобряват в мига, в който чуем хубава музика, сочи едно популярно проучване.

Подпомага дейността на имунната система

Звукът на музиката помага на човешкото тяло да произвежда повече антитела, които се борят с вирусите и бактериите, причиняващи различни заболявания.

Намалява сънливостта

Според едно проучване звукът, който ни събужда, играе ключова роля за настроението ни през деня. Така че, ако се събуждате под мелодични звуци, ще се събудите по-бързо, ще преборите сънливостта по-ефикасно и ще бъдете много по-активни през деня. Като цяло ще се чувствате много по-енергични. Агресивните звуци от алармата нямат същия ефект.

Засилва креативността

Преди да седнете пред компютъра, най-добре е да си пуснете няколко от любимите си песни, особено по-веселите от тях. Точно тази жива и динамична музика засилва креативността и ще ви помогне по-лесно и приятно да започнете работния ден.