Вече се знае, че повечето заболявания се дължат на възпаление в тялото. Възпалението уврежда клетките и артериалните стени, може да причини всякакви проблеми, включително хронични състояния, като сърдечносъдови заболявания и артрит.

Чрез намаляване на възпалението, тялото е по-способно да се излекува от болести. Един от най-добрите начини за намаляване на възпалението е да се консумират много противовъзпалителни храни, пише в сайта на д-р Джош Акс.

д-р Джош Акс

Снимка: Draxe.com

Д-р Акс е световноизвестен диетолог, консултант по здравословен начин на живот и автор на книги.

От дългогодишния си опит с клиенти, той споделя за своята противовъзпалителна рецепта за сок, която е перфектната комбинация от продукти, подпомагащи естествените защитни сили на тялото.

Основни съставки

Соковете за намаляване на възпалението и отслабване са популярни в наши дни, но е много важно да изберете правилната комбинация от храни. Противовъзпалителният плодов сок може да бъде здравословен, но пресният сок, който включва зеленчуци, като краставица и целина, е още по-добър, защото има малко захар.

"Ананасът определено е едно от любимите ми противовъзпалителни средства, поради което го включих в тази рецепта. Вероятно сте чували за ползите от ананаса и ананасовия сок при възпаление, което е факт благодарение на високото му съдържание на бромелаин. Джинджифилът е друга съставка, показана от научните изследвания, че притежава мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Дори може да помогне за намаляване на мускулната болка след интензивна тренировка. Защо да включите зелена ябълка в тази рецепта за сок? Освен че е вкусна, като ананаса, тя е и богат източник на кверцетин, естествен антихистамин и противовъзпалително средство. Добавя се и лимон. В проучвания върху животни е доказано, че екстрактите от лимонова кора намаляват възпалението, свързано с артрит. Така че, когато правите този сок, силно препоръчвам да използвате целия лимон, кората и всичко останало", обяснява д-р Акс.

Снимка: iStock Images

Една порция от този вкусен сок има около: 114 калории, 2 грама протеин, 0 грама мазнини, 28 грама въглехидрати, 5,5 грама фибри, 16 грама захар, 112 милиграма натрий, 81 микрограма витамин К, 27 милиграма витамин С, 532 милиграма калий, 32 микрограма фолат, 1,3 милиграма желязо, 66 милиграма калций, 12,5 милиграма магнезий, 0,2 милиграма цинк.

Снимка: iStock Images

Как да направите този противовъзпалителен сок?

Нужно е да имате сокоизстисквачка и тази рецепта от началото до края ще ви отнеме само няколко минути. След като подготвите всички съставки, просто ги комбинирате в сокоизстисквачката. След това бързо разбъркайте крайния си продукт и той е готов за наслада! Не забравяйте, че пресните противовъзпалителни напитки, като тази, се пият незабавно.

Съставки

  • 4 стръка целина
  • ½ краставица
  • 1 чаша ананас
  • ½ зелена ябълка
  • 1 чаша спанак
  • 1 лимон
  • 1 малко коренче джинджифил

Снимка: iStock Images