Спирането на тютюнопушенето и на електронни цигари е единствения начин за намаляване на риска от развитие на белодробни заболявания при пушачите. Това заявиха днес в Националния пресклуб на БТА пулмолозите д-р София Ангелова, председател на Национална асоциация за профилактика на белодробните болести и д-р Тодор Мангъров, председател на Асоциация пулмонална хипертони по повод Световния ден на белия дроб, който се отбелязва днес.

Активните и пасивните пушачи са застрашени и от най-смъртоносния рак - този на белите дробове, от който годишно умират 1,76 млн. души в света. У нас за 2017 г. десет процента от общата заболеваемост от злокачествени заболявания се пада на карцинома на белия дроб, съобщи д-р Ангелова. Тя уточни, че данните са на къснодиагностицирани пациенти, защото заболяването няма ясни симптоми и се диагностицира много късно. Ракът на белите дробове се среща в по-голяма степен при пушачите, а те рутинно имат кашлица и затруднено дишане и в повечето случаи не разбират, че са болни. Само 17% от заболелите от рак пациенти, успяват да преживеят повече от 5 години, съобщи д-р Мангъров. Той анонсира, че предстои разработването на програма за ранна профилактика на белодробния карцином съвместно със специалисти от няколко столични болници.

Според пулмолозите белите дробове имат уникална, много нежна структура, която лесно се уврежда. А веднъж увредени, белите дробове са сред малкото органи в човешкото тяло, които не се възстановяват. Затова лекарите съветват да се обръща повече внимание на профилактиката на белодробните заболявания, предаде БТА.

Веднъж годишно те препоръчват за хората от уязвимите групи /активни и пасивни пушачи и хора, живеещи в среда със замърсен въздух/, да направят рентгенография на белите дробове, което гарантира ранно диагностициране на рак. Д-р Ангелова съобщи, че през миналата година от прегледани в столицата близо 400 души е открит карцином при 5 пациента. При всички тях ракът е бил в късен стадий и вече не е била възможна операция, посочи д-р Ангелова.