Храна, консумирана от ацтеките до 16-и век, може да е полезна за хората с високо кръвно налягане, сочат резултатите от изследване.

Изолирани пептиди, известни като SP6, понижиха кръвното налягане у животни с хипертензия в рамките на лабораторни експерименти.

"Изследването ни започна със симулация на усвояване на екстракт от спирулина от организма", заяви ръководителят на екипа Албино Карицо от университета в Салерно, Италия - "Казано с други думи, възпроизведохме онова, което се случва в червата на човека след поглъщането на веществото. По този начин можем да изолираме пептиди, които да бъдат абсорбирани от човешкия организъм."

Пептидите SP6 са екстракт от цианобактерията спирулина, която била консумирана от ацтеките до 16-и век.

НАСА смята, че тази "суперхрана" е подходяща за космически мисии до Марс.

В рамките на експериментите SP6 имали съдоразширяваща роля у лабораторните животни.

Според данни на американските Центрове за контрол и превенция на болестите, около 75 милиона души в САЩ са с високо кръвно налягане.

"Знаем, че в редица случаи у пациенти с високо кръвно налягане не функционират както трябва естествени процеси, които чрез въздействието на азотния оксид регулират ендотелиума", поясни Кармине Векионе, цитиран от БТА - "Пептидите, които изолирахме в екстракт от спирулина, въздействат положително върху този механизъм. Нужни са допълнителни изследвания, но смятаме, че SP6 могат да бъдат ефикасно помощно средство при терапиите, които целят да се подобрят ендотелните функции и да се води борба с хипертензията."

Резултатите от изследването са публикувани в Hypertension.