Какви тайни крие черешата? Употребата на този плод удължава младостта, подобрява съня, намалява риска от рак и има редица други полезни свойства, пише Women"s Health, като се позовава на диетолозите.

Този плод е в състояние да предотврати появата на бръчки. Черешите са богати на витамин С (10 милиграма на чаша) и други антиоксиданти, които потискат възпалението и оксидативния стрес в организма.

"На клетъчно ниво оксидативният стрес е процес, който уврежда клетките и вероятно ДНК", казва Саманта Касети, д-р, експерт по хранене и здраве и съавтор на Sugar Shock.

Също така черешите могат да намалят риска от рак поради полифеноли. През 2019 г. списанието Nutrition and Cancer описва опита на лечение на ракови клетки на гърдата с екстракт от тъмна череша в лаборатория - инхибира се растежът на раковите клетки с 50 процента.

Година по-късно в Journal of Functional Foods беше описано друго проучване, което също показа, че екстрактът от тъмна череша инхибира растежа на раковите клетки.

Друго свойство на черешите е да понижава кръвното налягане, което е известно, че води до най-честите причини за смърт - инфаркт и инсулт.

"Полифенолните съединения в този плод увеличават производството на азотен оксид и подобряват функцията на клетките, които покриват кръвоносните съдове", обясни Касети.

Благодарение на антоцианините, полифенолните антиоксиданти, които му придават наситено червен цвят, този плод подобрява мозъчната функция и паметта. Те намаляват възпалението и противодействат на оксидативния стрес в мозъка, което може да увеличи риска от развитие на болестта на Алцхаймер и други видове деменция.

Черешата също предпазва кръвоносните съдове от образуването на плаки.

Този плод може също да помогне в борбата с диабет тип 2. Полифенолите в черешите подобряват инсулиновата чувствителност, така че глюкозата може да се абсорбира от клетките и да се използва за енергия.

И накрая, черешите ви помагат да заспите и да спите по-добре. Проучванията показват, че хората с безсъние имат по-високи нива на оксидативен стрес, поради което антиоксидантите в черешите могат да помогнат за противодействие на тези ефекти и да помогнат за нормализиране на съня, казват диетолозите.

Припомняме, че небалансираното хранене е причината за всяка пета смърт.