Мускулите и ставите не са единствените органи, които се износват от физически труд, мозъкът и сърцето също страдат, съобщи електронното издание "Medical Express".

Изследване на учени от университета на Копенхаген показа, че хората, които упражняват тежък физически труд, са с 55 на сто по-висок риск от развитие на деменция от хората, които работят седнали.

Всеобщото схващане е, че физическата активност обикновено намалява риска от деменция. Дори неотдавнашното изследване на университета в Копенхаген показа, че здравословният начин на живот намалява наполовина риска от деменция.

"Важна е формата на физическата активност", казва Кирстен Набе-Нилсен от факултета по обществено здраве в университета в Копенхаген. "Преди изследването ние допускахме, че тежката физическа работа е свързана с по-висок риск от деменция. И други проучвания са се опитвали да го докажат, но нашето е първото, което свързва убедително тези два факта", казва Набе-Нилсен, която ръководи изследването, проведено съвместно с Националния изследователски център за трудовата среда и болница Биспеберг-Фредериксберг.

В проучването е използвана и анализирана информация от Изследването на мъжете в Копенхаген, в което участват 4721 датчани. За тях са събирани всекидневно данни от 70-те години насам. Те са работили в 14 големи компании в Копенхаген, като пощенската служба, общината, железницата и др. Сред данните има и сведения за развитие на деменция.

Според Набе-Нилсен и в предишни изследвания се оказвало, че тежката физическа работа може да влияе отрицателно върху циркулацията на кръвта и съответно да влияе върху кръвоснабдяването на мозъка, пише БТА. Тези въздействия намират отражение във високо кръвно налягане, тромби, сърдечни удари.