Тежкото пиянство може да утрои риска от периферна артериална болест, свързана със стесняване на артериите, което в редица случаи води до намален приток на кръв в краката, сочат резултатите от шведско изследване, цитирани от ЮПИ и БТА. Тежкото пиянство може също да увеличи риска от инсулт с 27% и е свързано с вероятност от коронарна болест на сърцето, артериална фибрилация и аневризма на аортата.

"Получените резултати разкриват, че консумацията на алкохол увеличава риска от високо кръвно налягане и някои сърдечносъдови болести. Затова тя трябва да е умерена или изобщо да не се консумира алкохол", заяви ръководителката на изследването Сузана Ларшон от института Каролинска в Стокхолм.

Макар да не е ясно как алкохолни напитки увеличават риска от инсулт, Ларшон отбеляза, че употребата на алкохол повишава кръвното налягане и че това е вероятното обяснение.

Учените прибегнали до изследване на гени у участниците, за да се разбере дали са налице мутации, за които е известно, че са свързани с потенциални рискови фактори. В случая търсили генни вариации, които влияят върху появата на сърдечни болести и употребата на алкохол. Специалистите все пак не успели да установят нивото на консумация на алкохол, което е безвредно.

За целите на изследването били използвани генетични данни за около 500 000 души. Умерената употреба на алкохол е свързана с консумация на не повече от едно питие дневно за жените и две за мъжете. Едно питие се равнява на 330 милилитра бира (5% алкохол), 140 милилитра вино (12% алкохол) или 40 милилитра уиски бърбън, водка или джин (40% алкохол).

Резултатите от изследването са публикувани в Circulation: Genomic and Precision Medicine.