Изграждането на правилна рутина в грижата за кожата е сложна задача в ерата на бюти инфлуенсърите и преления пазар с козметични брандове на любимите ни селебритита. Кожата на всеки човек има специфични характеристики и нужди, но съществуват някои основни правила, които важат за всеки, който иска да има здрава и красива кожа във всяка възраст.

Замисляли ли сте се, че грижата за кожата не се свежда само до правилна козметика и процедури? Кожата е "щитът" на нашето тяло. Тя е в ежедневен контакт с телефона, дистанционното, мебелите, UV лъчите и много др., а това неминуемо се отразява върху състоянието ѝ.

Д-р Катя Паскова е лекар с над 25-годишен опит в дерматологията и естетичната медицина. Тя е и основател на една от първите и водещи дерматологични клиники у нас - Дерма Вита.Д-р Паскова споделя пред екипа на dir.bg кои са най-често допусканите грешки от хората в грижата за кожата според дългогодишния ѝ опит. В статията ще намерите и ценни съвети по темата от дерматолога.

Неправилно почистване на лицето

Една от водещите грешки, които и мъжете, и жените, от тийнейджърска до зряла възраст, допускат е НЕПРАВИЛНО ПОЧИСТВАНЕ НА ЛИЦЕТО. Аз препоръчвам двойно почистване на лицето 2 пъти на ден, особено на хората, които живеят в замърсена среда или нанасят грим: ВЕЧЕР лицето се почиства с мицеларна вода, демакииращо олио или почистващ лосион, за да се отстранят грима, замърсяванията и себума, натрупани през деня. След това лицето се измива с подходящ за кожата продукт. Той не бива да оставя усещане за опънатост, щипене или дразнене, и е добре да не съдържа сапуни и други агресивни съставки.СУТРИН с двете стъпки се премахват козметичните продукти от вечерта, бактериите , мъртвите клетки и т.н. Дневната грижа и гримът трябва да се поставят върху напълно чиста кожа.

Съвети от д-р Паскова:

Почиствайте лицето си веднага щом се приберете вкъщи!

Премахвайте грим/себум/замърсяване докато по почистващия тампон не остава нищо.

Масажирайте измивния гел или пяна върху лицето с бавни движения. Оставете го да подейства за няколко секунди и тогава изплакнете.

Снимка: Derma Vita

Нередовно почистване на повърхностите, с които кожата има най-често контакт

Телефонът, кърпата, калъфката и четките за грим са дом на множество микроби и акари, и са в ежедневен контакт с кожата ни. Предметите, до които лицето често се допира трябва да бъдат почиствани редовно, защото може да отключат или възпрепятстват лечението на редица кожни заболявания, като акне.

Съвети от д-р Паскова: Ето как и колко често да се почистват тези предмети:

Телефон - 1 или 2 пъти на ден (задължително, когато се приберете вкъщи) с подходящ препарат за апарата.

Кърпа за лице - Изпира се на високи градуси през 3 дни. Не бива да се ползва от друг човек или за друга част на тялото.

Калъфка на възглавница - Изпира се на високи градуси през 3 дни. Не бива да се ползва от друг човек.

Четки за грим - Почистват се преди/след всяко ползване.

Снимка: Derma Vita

Пропускане на хидратация и слънцезащита

Слънцезащита трябва да се нанася дори в мрачни дни и всяка кожата се нуждае от хидратация, дори мазната. Звучи парадоксално, но това са двете основни стъпки в грижата за кожата. Слънчевите лъчи са основен причинител на пигментации, дехидратация и преждевременно стареене на кожата.

Съвети от д-р Паскова: Спрямо типа и спецификите на кожата се избират подходящите слънцезащитни продукти. Например, хората с кожа, склонна към акне, ще изберат некомедогенна слънцезащита за мазна кожа и лек хидратиращ крем/гел на водна основа, без липиди.

Дисбалансирана хранителна диета

Грижата за кожата трябва да се случва отвътре, навън! Ако не доставяте достатъчен прием на вода, полезни витамини и минерали за кожата, не се чудете защо грижата, която полагате са кожата си "не действа". Храните с висок гликемичен индекс вредят на кожата, освен че не са полезни за общото здраве на човек. Те могат да предизвикат акне, признаци на преждевременно стареене и др.

Съвети от д-р Паскова: Ограничете приема на следните храни и напитки:

Пържени и люти храни - предизвикват акне, розацея, преждевременно стареене.

Шоколад и захар - обострят акне, предизвикват обриви, намаляват производството на колаген.

Алкохол - неумерената консумация на алкохол води до преждевременно стареене и дехидратация на кожата.

Мляко и млечни продукти - могат да доведат до промяна на нивата на кортизол. Не се препоръчва при кожа, склонна към акне.

Снимка: Derma Vita

Хаотично използване на козметични продукти

Хаосът в козметичната рутина няма да доведе до желаните резултати. Комбинацията от множество активни съставки може да предизвика възпаление, обрив или друго увреждане на кожата.

Съвети от д-р Паскова: Обсъдете с дерматолога си кои активни съставки, формули и текстури са подходящи за вашата кожа и кои категорично трябва да избягвате. Попитайте го как и кога да нанасяте козметичните си продукти и с какво не са съвместими.


Материалът е подготвен със съдействието на Дерма Вита.