Известно е, че тютюнопушенето е свързано с редица нежелани странични ефекти. Специалисти установиха, че лицето на закоравелия пушач може преждевременно да се състари.

Изследването на учени от университета в Бристол обхванало 182 961 участници, които никога не са пушили, и други 150 831, които пушат или са отказали цигарите, съобщава в. "Мирър", цитиран от БТА.  Били ползвани данни на "Байобанк Великобритания". Специалистите взели предвид 18 000 характерни особености, въз основа на които направили сравнения в двете групи участници.

Резултатите показали, че хората, които пушат или са бивши пушачи, са с увеличен риск от по-бързо състаряване на лицата им, от влошаване на белодробните им функции и от рак на кожата.

"Изследвахме хиляди характерни особености, за да идентифицираме онези, които вероятно оказват влияние колко закоравял е даден пушач - заяви ръководителката на екипа Луиз Милард. - Констатирахме, че пушенето има вреден ефект не само върху здравето на белите дробове, но и върху стареенето на лицето. Пушенето намалява количеството кислород, които достига до кожата ви. Това означава, че ако пушите, кожата ви старее по-бързо. Пушенето преждевременно състарява кожата ви с между 10 и 20 години и увеличава 3 пъти вероятността да имате бръчки по лицето, особено около очите и устата. Добрата новина е, че когато откажете цигарите, ще предотвратите бъдещо увреждане на кожата си, предизвикано от пушенето.