Косопадът след COVID-19 е симптом, който все още се изследва. COVID-19 със своето дълго лечение, карантина и изолация не завършва просто с отрицателен тест. Постковидният синдром включва много усложнения, в сравнение с които липсата на пътуване и копнежът по морето са дреболия.

Косопадът е в списъка на постковидните симптоми.

А това вече не е дреболия, тъй като състоянието на косата е маркер за здравето на целия организъм. Каква е причината? Как да се бием? И вярно ли е, че космите ще пораснат отново? NV Life попита за всичко това Олга Бондаренко, козметик, ръководител на образователно-методическия отдел на козметичната компания Flosal.

5 причини за косопад

COVID-19 действа като спусък. Той разкрива всички слабости на тялото и отключва болести. При косопада е същата история.

1. Състояние на корените

Вирусът има много силно въздействие върху кръвоносните съдове - микроциркулацията се влошава, възниква техен спазъм. И когато съдовете са стеснени, клетките не получават допълнителни хранителни вещества. Ако съдовете преди са били далеч от идеала, тогава косата страда и ... пада.

2. Повишаване на температурата на тялото

Треската е нормална защитна реакция на организма, но по време на острата фаза на заболяването нивото на цитокините в кръвта рязко се увеличава, което провокира атака от имунната система върху собствените клетки и тъкани на тялото. Това е прословутата "цитокинова буря", за която всички са чували. Космените фоликули са силно зависими от имунитета: по време на заболяване с температура над 38 клетъчното делене в космените фоликули се уврежда, което води до загуба.

3. Стрес

За тези, които са били болни, нивата на стрес буквално са извън графика. В периода на силен емоционален стрес се отделят биологично активни вещества (адреналин, норепинефрин, кортизол, ацетилхолин, вещество Р), които водят до влошаване на микроциркулацията. И отново в резултат на това косата започва да се руши.

4. Прием на лекарства

Започваме да лекуваме всички обострени хронични заболявания след COVID-19. Приемът на много лекарства, включително антибиотици, има токсичен ефект върху тялото и води до загуба на коса. Ясно е, че терапията е необходима, но грижата за косата също.

5. Хормонални нарушения

Така наречената "алопеция", когато косата пада равномерно и структурата й се променя, също може да бъде причинена от хормонални смущения поради COVID-19. Все още малко се знае за това: ясно е, че се среща както при мъжете, така и при жените, но все още не е открита пряка връзка между тежестта на заболяването и количеството коса, която е паднала.

Някои хора губят коса през първите шест седмици след началото на заболяването, докато други започват да губят коса 2-3 месеца след възстановяването.

С течение на времето загубата на коса може да спре сама. Тялото се възстановява и всичко се нормализира. Възможно е косата да порасне отново. Няма обаче гаранция и не всеки е готов да чака толкова дълго. Какво да правя?

Прием на витамини

Необходимо е да се анализира хранителния режим, да се направи храненето не само балансирано, но и полезно за укрепване на косата. След консултация с лекар е добре да се започне да се приемат допълнителни витамини и минерални комплекси.

На първо място са подходящи витамините от група В. Можете да ги намерите в бобови растения, ядки, плодове и листни зеленчуци.

Също така важни са желязо, селен, цинк, витамин С. Струва си да се обърне внимание на плодовете - склад на полезни съединения и витамини, които могат да насърчат растежа на косата. Те са с високо съдържание на витамин С, който има силни антиоксидантни свойства.

Антиоксидантите могат да помогнат за защитата на космените фоликули от увреждане от вредни молекули, наречени свободни радикали.

Добавете спанак в менюто. Това е здравословен зелен зеленчук, който е богат на полезни хранителни вещества (фолати, желязо и витамини А и С), които насърчават растежа на косата. Витамин А помага на кожните жлези да произвеждат себум. Това мазно вещество помага за овлажняване на скалпа, за да поддържа косата здрава.

Авокадото е вкусно, хранително и чудесен източник на здравословни мазнини. Той е отличен източник на витамин Е, който също може да насърчи растежа на косата. Подобно на витамин С, витамин Е е антиоксидант, който помага в борбата с оксидативния стрес, като неутрализира свободните радикали.

Преди да предприемем каквото и да било е необходимо точно да се определят причините за загуба на коса. Специалист може да ви посъветва да направите тестове. Загубата на коса след COVID-19 може да бъде причинена от липса на желязо, например, или от проблем с хормоните на щитовидната жлеза. Понякога проблемът с косата е пряко свързан с ендокринологията.

След като диагнозата е извършена, причинно-следствените връзки от един или друг тип са определени, можете да започнете терапия за косата си.