Докладът е публикуван по повод Световния ден без тютюнев дим - 31 май. От СЗО призоваха да бъде забранена рекламата на тютюневи изделия и да бъдат увеличени данъците върху тях.

Всяка година над 7 милиона души умират в резултат на тютюнопушенето, при около 4 милиона души в началото на 21-ви век.

Тютюнопушенето е и голямо икономическо бреме - свързаните с него разходи за здравеопазване и загуби в резултат на намаленото производство се оценяват на над 1400 милиарда долара /1250 милиарда евро/.

"Ако все пак вземат драстични мерки в борбата с тютюнопушенето, правителствата могат да съхранят бъдещето на страните си, като защитят потребителите на тютюневи изделия от смъртоносния им ефект", заяви генералният директор на СЗО г-жа Маргарет Чан.

В доклада се отбелязва, че отпадъците от тютюневата индустрия са най-разпространените отпадъци в света и съдържат над 7000 токсични химични продукта, включително канцерогенни вещества, които тровят околната среда.

Освен това отглеждането на тютюн е отчасти отговорно за обезлесяването. Едно дърво се губи за производството на всеки 300 цигари, поясниха експерти, цитирани от Франс прес и БТА.

Според СЗО, тютюнопушенето може да предизвика смъртта на 1 милиард души в света през 21-ви век.