Израелски учени се научиха как да намалят съдържанието на захар в тортите с 40%, без при това да променят вкуса им.

Откритието беше осъществено от хранително-вкусовата компания DouxMatok, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Ако новите рецепти намерят добър прием сред потребителите, може да се зададе краят на изкуствените подсладители, които причиняват затлъстяване.

Молекулите на захарта трябва да попаднат върху вкусовите брадавици на езика, за да почувстваме сладко. Но както установиха учените, само една пета от захарите, използвана в тортите, бисквитите и шоколадите, стигат до рецепторите ни. Останалата част ги отминават и попадат направо в стомаха.

За да подобрят "попаденията" върху вкусовите ни брадавици и подсилването на сладкостта, израелските учени са използвали метод, познат във фармацевтиката. При него лекарствата се "опаковат" в молекули, така че точната доза да бъде доставена на засегнатото място. Израелската компания добавила микроскопични частици от минерали без вкус, като силициев двуокис, покрити със захарни молекули. Така по-малки количества захар се задържат по-дълго върху вкусовите брадавици и дават по-интензивно чувство за сладко. При това вкусовите качества на продуктите се запазват същите.