Американски невролози откриха механизъм, който допринася за възникване на алкохолна зависимост, както и за поява на неин рецидив у бивши любители на чашката, които от няколко години са въздържатели.

Изследването е извършено с плодови мушици. Специалистите обучили насекомите да откриват алкохол. След това у мушиците били отключени различни гени, които могат да бъдат въвлечени във формиране на алкохолна зависимост. Оказало се, че един от гените кодира протеина Notch, който е с важна роля за развитието на нервната система у дрозофилите. Този протеин се среща и в клетките на други животни.

Известно е, че Notch е част от обширна сигнална мрежа, която включва също D2-подобен рецептор - протеин, разпознаващ невромедиатора допамин. Той предизвиква усещане за удоволствие и удовлетворение. Именно той е свързан и с пристрастяване към алкохола. Въздействието на алкохола върху Notch обаче не предизвикало изменения в количеството на D2-подобния рецептор, а довело до замяна на аминокиселина в протеиновата последователност, съобщават от БТА.

Подобен механизъм може да съществува и у хората. Това би обяснило продължителните изменения в биохимията на мозъка при употреба на алкохол. По мнението на учените, замяната на рецептора е главната причина за формиране на алкохолна зависимост.