Специалисти от Масачузетския технологичен институт успяха с помощта на светлина и звук да прочистят миши мозък от вредни протеини, които предизвикват болестта на Алцхаймер у хората.

Било установено, че стробоскопи и слаб шум могат да се използват за генериране на мозъчни вълни - гама-ритми, които се влошават при невродегенеративни заболявания. В рамките на извършените експерименти новият метод позволил да се намали натрупването на вредни протеини в мозъка и да се подобрят когнитивните функции у мишки, засегнати от заболяване, което е сходно с болестта на Алцхаймер у хората.

Визуалното стимулиране се изразявало в 40 премигвания на светлина в секунда, а слуховото - във въздействието на звук с честота 40 херца, съобщават от БТА. При това били наблюдавани изменения в хипокампуса и префронталния кортекс и намаляване на сенилните плаки, образувани от протеини тау и амилоиди. Смята се, че тези съединения са с ключова роля за развитие на невродегенеративни процеси.

Засегнати от болестта на Алцхаймер понастоящем са 26 милиона души, а се очаква, че до 2050 г. броят им ще се увеличи 4 пъти.