Дори само чаша вино или бира дневно носи риск за здравето, показа мащабно изследване върху въздействието на алкохола, заради който почти 3 милиона души годишно умират в цял свят, предаде АФП, цитирана от БТА.

Всеки трети почитател на алкохола умира заради здравословни проблеми, предизвикани от него. По-голямата част от жертвите на алкохола са мъже - 6,8 процента, при 2,2 процента за жените.

Изследването, публикувано в медицинското сп. "Лансет", оценява нивата на консумация на алкохол и техния ефект върху здравето в 195 държави от 1990 г. до 2016 г. Алкохолът е причина за смъртта на 2,8 милиона души през 2016 г. Той е на седмо място сред рисковите фактори, водещи до преждевременна смърт и инвалидност в света и главна причина за смърт в групата от 15 до 49 години (пътни произшествия, самоубийства, туберкулоза). В тази възрастова група всяка десета смърт е заради алкохол.

Ежедневната чаша алкохол за една година увеличава с 0,5 процента риска от развиване на едно от 23-те заболявания, свързани с него - рак, сърдечносъдови болести, цироза, инфаркт и др., в сравнение с въздържателите. Това съответства на 100 000 смъртни случая повече в света, уточни д-р Емануела Гакиду от Института по метрология и оценка на здравето към Вашингтонския университет.

"Идеята, че една-две чаши алкохол дневно са полезни, е само мит", подчерта тя - "Само нулевата консумация на алкохол намалява риска от болести".

Най-много алкохол ежедневно пият мъжете в Румъния, Португалия и Люксембург. При жените начело са Украйна, Андора и Люксембург.

"Като се има предвид удоволствието, което носи умерената консумация на алкохол, да твърдиш, че няма безопасно ниво, не изглежда добър аргумент в полза на въздържанието" - каза Дейвид Спигълхолтър, професор по оценка на рисковете в Кембриджският университет. Карането на автомобил също не е 100 процента безопасно, но "правителството не препоръчва на хората да избягват шофирането", пошегува се той.